Президентът на Гана Нана Адо Данква Акуфо-Адо поиска от Съвета

...
Президентът на Гана Нана Адо Данква Акуфо-Адо поиска от Съвета
Коментари Харесай

Гана призовава Съвета за сигурност да подкрепи водените от Африка операции срещу тероризма

Президентът на Гана Нана Адо Данква Акуфо-Адо изиска от Съвета за сигурност на Организация на обединените нации да поддържа водените от Африка интервенции в световната битка против тероризма и пиратството, съобщи за Българска телеграфна агенция ганайската организация ГНА.

Континентът се нуждае от предвидимо, съответно и стабилно финансиране, с цел да подсигурява триумфа на своите интервенции.

Той насочи този апел в качеството си на председателстващ диспути в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации в границите на ганайското председателството на Съвета през ноември.

Президентът на Гана изясни, че тероризмът постоянно е представлявал заплаха за интернационалния мир и сигурност и че продължава да заплашва мирното общуване сред страните.

Акуфо-Адо посочи, че в интервала от януари до юни тази година в Африка, изключително в Сахел (регион с население от към 300 милиона души), са регистрирани най-вече терористични офанзиви, като на целия континент жертвите са към 5412.

" Някои сахелски и западноафрикански страни към този момент са завладяни от терористи и други въоръжени групировки, които в този момент се усещат стимулирани и окуражени да разширят обсега на въздействието си до крайбрежните страни в Западна Африка, в огромен опит да получат достъп до намерено море и да основат порочна връзка сред тероризма и пиратството ", сподели той.

Международната общественост, и по-специално Съветът за сигурност, не може да си разреши да резервира неутралитет при създаването и използването на съответни ограничения, нужни за противопоставяне на опасността от интернационалния тероризъм.

" Признаваме, че е допустимо битката с тероризма да се проточи и да отнеме няколко години, само че с общи старания тероризмът и тези, които стоят зад злите му дейности, в последна сметка ще бъдат победени ", сподели президентът.

Като предложи решения за ограничение на терористичната опасност в Африка, Акуфо-Адо прикани да се употребява ролята на Африканския съюз и неговите районни стопански комисии за основаване на постоянни и обезпечени с запаси сили, които да се изправят против терористите и останалите въоръжени групировки, наред с други начинания за миротворчески интервенции. Той моли за поддръжката на Съвета за сигурност за тези старания.

Тежестта на битката с тероризма не може да бъде понесена единствено от страните в района, съобщи Акуфо-Адо.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР