Президентът на Франция Макрон прие в четвъртък делегация от представители

...
Президентът на Франция Макрон прие в четвъртък делегация от представители
Коментари Харесай

Франция влиза във война с Турция?

Президентът на Франция Макрон одобри в четвъртък делегация от представители на кюрдите и сирийските араби. След срещата той заяви че френски войски ще бъдат изпратени в бранша Манбидж на помощ на сирийските кюрди.

Разгръщането на френските войски би трябвало да попречи на турската войска, подготвяща военно нахлуване, ориентирано към това да отнеме от кюрдите контрола над стратегическия град в горната котловина на Ефрат в северната част на Сирия. На посланика на Франция в Анкара беше предоставено да разгласи за това решение на турския президент Ердоган.

„ Африн не е самичък “, съобщи Хакед Исса, представител на Рожава (Сирийски Кюрдистан) във Франция по време на конференцията в четвъртък вечерта в Париж. „ Франция се оказа на висотата на своите отговорности в битката с тероризма “, добави той.

Турция вкара своя войска на 20 януари на сирийска територията на кантон Африн.

Тази интервенция под наименование Маслинена клонка имаше за цел да изтласка сирийските кюрди от тази погранична територия. Турските войски бяха съпровождани от сирийска въоръжена милиция. Операцията беше стартирана със единодушието на Русия, която управлява въздушното пространство в тази част на Сирия. След няколко седмични сражения войските на кюрдите, лишени от тежко въоръжение и оръжие, бяха принудени да се предадат. По-голямата част от кюрдските поданици на Африн също напуснаха Африн, оставен за плячкосване на арабската милиция.

Турският президент съобщи, че интервенцията ще продължи и „ терористите “ ще бъдат изгонени от пограничната зона.

Американците също ще изпратят подкрепление, с цел да противостоят на напредването на турските войски в Северна Сирия.

За в този момент е незнайно какво количество френски войски и в какви периоди ще бъдат разгърнати в Сирия, само че американо-френското решение ще обърка проектите на Турция.

Превод: Магдалена Желязкова
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР