Президентът на Франция Еманюел Макрон се срещна с над 200

...
Президентът на Франция Еманюел Макрон се срещна с над 200
Коментари Харесай

1,1 милиарда евро са щетите за бизнеса след бунтовете във Франция

Президентът на Франция Еманюел Макрон се срещна с над 200 кметове за оценка на вредите от размириците през миналите дни, потушени с масирани полицейски дейности за възобновяване на реда, заяви Fortune.

Френските работодатели от Medef оцениха вредите на над 1 милиарда евро.

200 предприятия са разграбени, а 300 банкови клона и 250 магазина са разрушени. Оценката обгръща единствено предприятията и не включва вредите на учебни заведения, кметства и читалища.

Насилието изостри вниманието към дългогодишното напрежение, обвързвано с расизма и неравенството в страната, изключително в етнически смесените квартали към огромните градове.

Опозицията от двата полюса на политическия набор се възползва от рецесията като доказателство, че държавното управление не съумява да подсигурява публичната сигурност и да понижи икономическото неравноправие.

" Видеозаписите на размириците, които се разпространиха по света, навредиха на имиджа на Франция ", съобщи ръководителят на Medef  Жофроа Ру дьо Безие пред в. Le Parisien.

" Винаги е мъчно да се каже дали въздействието ще бъде продължително, само че сигурно ще има спад на резервациите това лято, макар че сезонът изглеждаше обещаващ. Много от тях към този момент са анулирани. ", добави той.

Президентът Макрон към този момент се срещна с служители на реда и пожарникари в символ на поддръжка.

Броят на арестите спадна до 72 от пика от над 1300 в петък, до момента в който управляващите поддържаха разполагането на 45 000 служители на реда и други сили в цялата страна. От началото на размириците преди седмица са задържани близо 3500 души.

Policiers, gendarmes, sapeurs-pompiers, merci pour votre mobilisation exceptionnelle ces dernières nuits. Je sais combien celles-ci ont été difficiles pour vous et vos familles. Vous avez mon soutien. pic.twitter.com/0aKm7EiHcg
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) July 3, 2023
Министърът на финансите Бруно Льо Мер се срещна със притежатели на магазини в град Арпажон, южно от Париж, с цел да разиска последствията от рецесията.

Пред кореспонденти той съобщи, че френските застрахователи са се съгласили да удължат периода, в който притежателите на магазини могат да предявят искания за обезщетение за вреди, породени от безредиците, от 5 на 30 дни.

Застрахователите ще обмислят също по този начин понижаване на самоучастието при искове за самостоятелните предприятия, които са най-засегнати от насилието и дадоха обещание да изплатят компенсациите допустимо най-бързо, добави Льо Мер.

A shopping center in Creteilly, a suburb of Paris, was stormed by rioters. pic.twitter.com/414jGYZugA
— Clash Report (@clashreport) June 30, 2023 Освен това държавното управление може да отстрани обществените и данъчните такси за притежателите на магазини, които са били най-засегнати.

" Ако магазинът ви е изгорен до основи и трудът на целия ви живот е трансфорат в пепел, страната би трябвало да бъде на ваша страна. Ще създадем всичко належащо, с цел да може икономическата интензивност да се възвърне допустимо най-бързо. ", даде обещание министърът.
Едно от нападенията провокира необятно обществено наказание - врязването на пламнал автомобил в дома на кмета на Л'Ай-ле-Рос, предградие на Париж. Съпругата му и двете му дребни деца съумяват да избягат от къщата в суматоха през задната врата.

Размириците са следващото политическо минно поле за Макрон, откакто тази година той прокара нарастване на пенсионната възраст във Франция, което беше предшествано от месеци на стачки и митинги.

Снимките на полицията за битка с безредиците, която още веднъж се бори по улиците, в допълнение утежняват репутацията на страната и могат да усилят икономическите загуби тъкмо в миг, когато държавното управление е изправено пред натиска да форсира намаляването на дълга, акцентира Fortune.

Социалните недоволства и уличните демонстрации се  случват постоянно във Франция, само че през последните години получиха по-интензивен и конфронтационен темперамент, отразявайки разделянето във френското общество. Преди пенсионните митинги и пандемията така наречен придвижване на " жълтите жилетки " също нанесе съществени материални вреди, напомня Fortune.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР