Президентът на Франция Еманюел Макрон и премиерът на Испания Педро

...
Президентът на Франция Еманюел Макрон и премиерът на Испания Педро
Коментари Харесай

Франция и Испания се обединяват срещу US субсидиите за енергийния преход

Президентът на Франция Еманюел Макрон и министър председателят на Испания Педро Санчес подписаха през днешния ден в Барселона контракт за другарство и съдействие, вследствие на който връзките сред Париж и Мадрид доближават най-високо равнище, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция. Церемонията се състоя в Националния музей на изкуствата в Барселона.

Подписването на контракта е в миг, в който френско-германският тандем в Европейски Съюз минава в сложна фаза и двете страни имаха наскоро различия по разнообразни въпроси.

Договорът сред Париж и Мадрид планува подсилване на двустранните връзки по миграционните въпроси, по въпросите на защитата, енергетиката и младежта. 

Преди повече от година Париж подписа сходен контракт с Рим и още тогава съобщи желание да подписа сходно съглашение и с Мадрид.

От своя страна Испания има единствено един сходен контракт - с Португалия.

Визитата на Макрон в Барселона за подписването на двустранното съглашение съответствува с огромните стачки във Франция, подбудени от проектите на френското държавно управление да реформира пенсионната  система и да вдигне възрастта за пенсиониране. Това значи, че през този основен ден, Макрон ще е през множеството време от него отвън Франция.

Парафирайки новия контракт за двустранно съдействие и другарство, Париж желае да затвърди тактиката за подсилване на връзките със съседите на Франция.

В изявление за " Паис " Макрон подчертава, че новият контракт, този с Испания, е доста значим, защото двете страни имат към този момент доста напреднали езикови, културни и стопански връзки. Той акцентира, че поддържа и другарски връзки със Санчес. Според Макрон новият контракт просто дава рамка на съдействието с Испания, което процъфтява.

По време на срещата на върха през днешния ден водачите на двете страни също така разискват и съответна линия на деяние в отговор на американския Закон за понижаване на инфлацията, в който е заложен огромен проект на субсидиране на енергийния преход в Съединени американски щати. Според Макрон дотациите в този закон са суперагресивни и той съобщи това по време на държавната си аудиенция във Вашингтон през есента. Макрон желае Европейски Съюз бързо да вземе решения, с цел да избегне бягството на европейски компании към Съединени американски щати, където те ще бъдат привлечени от американските дотации. 

Испанският министър председател Педро Санчес пък съобщи през днешния ден, че американският проект за зелен преход не може да значи отнемане на Европа от промишленост в този бранш. Санчес счита също така, че Европейски Съюз би трябвало да извърши отговорностите си да реформира политиката си в региона на държавните помощи, с цел да изпрати на европейските компании посланието, че Европа е положително място за вложения.

Франция и Испания стигнаха до подписването на контракта, откакто позволиха несъгласието си по отношение на газопровода " МидКат ", който в последна сметка бе заровен, откакто Париж се опълчи на концепцията за завършването му. Двете страни дружно с Португалия се договориха да заменят този енергиен план с водопровод за зелен водород, който ще свърже Барселона с Марсилия.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР