Президентът на Филипините Фердинанд Маркос младши осъди смъртоносния бомбен атентат

...
Президентът на Филипините Фердинанд Маркос младши осъди смъртоносния бомбен атентат
Коментари Харесай

Властите: Чуждестранни терористи стоят зад смъртоносния атентат във Филипините

Президентът на Филипините Фердинанд Маркос младши осъди смъртоносния бомбен атентат през днешния ден, като упрекна „ задгранични терористи “, до момента в който полицията и военните ускориха сигурността в южната част на страната и към столицата Манила .

Най-малко четирима души бяха убити и минимум 50 ранени , откакто бомба избухна по време на утринна католическа литургия в университетска гимназия в Марауи, град в южната част на страната, обсаден от ислямистки бойци в продължение на пет месеца през 2017 година

„ Осъждам допустимо най-категорично безсмислените и отвратителни дейности, осъществени от задгранични терористи “ , сподели Маркос в изказване.

„ Екстремистите, които упражняват принуждение против почтените, постоянно ще бъдат считани за врагове на нашето общество. “

Операциите на правоприлагащите органи за изправяне пред правораздаването на причинителите на „ терористичната активност “ ще „ продължат с неотслабваща мощ “, сподели на конференция министърът на защитата Джилберто Теодоро .

Имаше „ мощни индикации за непознат детайл “ в бомбардировката, сподели Теодоро, отказвайки да даде детайлности, с цел да не компрометира настоящото следствие.

Фрагменти от 16-мм минохвъргачка са открити на мястото на случая , сподели на конференцията почитан полицейски чиновник Емануел Пералта.

Взривът в Марауи, столицата на провинция Ланао дел Сур, последва поредност от военни интервенции против локални групи на про-Ислямска страна в Южните Филипини, сподели военният шеф, в това число една през днешния ден в Ланао дел Сур, която докара до убийството на водач на групата Dawlah Islamiya-Maute .

„ Възможно е това, което се случи тази заран, да е ответна офанзива “ , сподели началникът на въоръжените сили Ромео Браунър на конференцията.

Свързаният с Ислямска страна Мауте завладя Марави през май 2017 година, пробвайки се да го трансформира във „ вилаят “ в Югоизточна Азия – или губернаторство – за „ Ислямска страна “. В последвалата петмесечна борба и слямистките бойци и филипинските сили убиха повече от хиляда души, в това число цивилни .

Военни чиновници прегледаха фитнес залата в Държавния университет Минданао, която изглеждаше непокътната, като се изключи следи от вреди в центъра, където е станала детонацията, съгласно изображения.

Полицейските служби в Минданао и столичния район бяха сложени в положение на висока подготвеност и полицейските контролно-пропускателни пунктове бяха затегнати, „ с цел да се предотвратят вероятни следващи произшествия “, сподели полицейски чиновник Пералта.

Бреговата защита подреди на своите региони да засилят инспекцията на пристанищата преди тръгване.

Държавният университет в Минданао е „ надълбоко тъжен и ужасяващ от акта на принуждение, осъществен по време на религиозно събиране “.

„ Осъждаме недвусмислено и най-категорично този неправилен и отблъскващ акт. “

Университетът заяви, че приключва образователните занятия до второ разпореждане

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР