Президентът на федерацията по баскетбол Георги Глушков остана доволен от

...
Президентът на федерацията по баскетбол Георги Глушков остана доволен от
Коментари Харесай

Георги Глушков: Чужденците затварят пътеката на българите

Президентът на федерацията по баскетбол Георги Глушков остана удовлетворен от представянето на мъжкия народен тим в международните квалификации. Ето и мнението на единствения българин, играл в НБА, за миналите мачове, в които отборът записа 10 победи и 12 загуби.

- Очаквахте ли толкоз мощно показване на мъжкия народен тим в международните квалификации на фона на предходни сходни мачове?
- За пръв път от много години се даде опция на всички европейски тимове да вземат участие в квалификациите. Показахме малко по-различно лице. В началото треньорът се опитваше да даде образ на тима. Разделям представянето на три етапи. В първата загубихме с по няколко точки от Чехия и Финландия. Ако бяхме спечелили, щеше да е доста по-различно класирането във финалната група. Имаше причина да отидем на международното. Във втория стадий видяхме по какъв начин можем да се борим със мощни тимове с успеха над Франция и близкия мач с Русия. В третата фаза тонусът беше понижен, тъй като имахме двама изчезнали баскетболисти - Александър Везенков и Дий Бост, както и двама контузени. Те изнасят главната тежест. Затова последните два мача не дават физиономия на представянето, а единствено индикация, че ни трябват равностойни състезатели.
- Има ли от кое място да намерим равностойни на Везенков и Бост състезатели?
- Не би трябвало да ги търсим, а да ги създадем. Момчетата имат потребност от самочувствие. Да вземат решение мачовете в своите клубове. Имаме слаби позиции на постовете плеймейкър и център. Когато някой се контузи или го няма, се оголваме.
- Разполагаме ли с юноши, които демонстрират механически капацитет?
- Има 2-3 момчета на 18-19 години. За да стигнат до равнището на Везенков и Дий Бост, би трябвало да се изявят първо в своите клубове. Само два тима - " Черно море " и " Академик ", дават опция да се развиват в конкурентна среда.
- Как ще убедите клубовете да пускат българи, а не чужденци?
- Клубовете влагат пари и желаят да има резултат. Чужденците затварят пътеката на българите. Постигнахме триумф, че е наложително да има две наши момчета на игрището. Ще се опитаме по-натам да програмираме даже трима българи да играят по едно и също време. Само с административно затруднение не става. Без материал и предпочитание няма по какъв начин да създадем конкурентни играчи на мечтаните постове.
- Преди време решихте да не се събира един от подрастващите набори в националните тимове и да не взе участие в мачове. Каква беше повода?
- Бях неудовлетворен от отношението и тяхната работа в тренировки и мачове. Треньорите споделяха по какъв начин момчетата са мъчно управляеми. Влагат най-малко старания. Целите им са доста близки. Ние също имаме пропуск. Когато забележим надарено дете, му разрешаваме повече волности. На 18 години се усеща като звезда.
- Какво би трябвало да надградят националите за идващите европейски квалификации, които стартират в края на 2019-а?
- Ще изчакаме към месец, с цел да мине страстта и да разсъждаваме трезво къде сме позволили неточности. Ще се опитаме да усъвършенстваме календара на шампионата. Много сме подвластни от мачовете в Евролигата, където играят Везенков и Бост. Ако и трети наш състезател от титулярната петица отиде да играе, тогава ще бъде още по-неприятно. Важно е да има конкуренция в националния тим на късите постове. В Европа има доста мощни тимове. Важно е да имаме шанс и да съберем цялостен състав. Когато липсва част от отбора, рухва отборният дух.
- Как ще се преборите с хулиганите измежду почитателите в баскетболните зали?
- От месец и половина работим по тази тематика със звеното за спортно безчинство към полицията. Обсъждаме всяка среща от шампионата къде може да има проблеми. Заснемат се мачовете с 10 камери. Когато един път лицата, които вървят да основават блъсканица, са открити, служителите на реда имат принадлежности, с цел да ги спрат. Досега баскетболът беше по-свободна територия. В Гърция и Турция имат фрапантен метод. Забраняват непознати почитатели да гостуват, тъй като не могат да ги обуздаят. Но ние до такава степен няма да стигнем. Ще забележим какво ще се случи до края на сезона. Със сериозна организация ще се оправим.
" България Днес "
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР