Президентът на Европейския съвет Шарл Мишел обяви в Букурещ, че

...
Президентът на Европейския съвет Шарл Мишел обяви в Букурещ, че
Коментари Харесай

Румъния влиза в Шенген без България

Президентът на Европейския съвет Шарл Мишел разгласи в Букурещ, че решението за приемане на Румъния в Шенген ще се вземе „ допустимо най-скоро “ и това може да стане още през 2023 година

След среща с президента на страната Клаус Йоханис в двореца Котрочени Мишел акцентира: „ Европейски Съюз ще бъде по-защитен с Румъния и България в шенгенската зона. Също по този начин е безусловно ясно, че Румъния извършва всички критерии и ние би трябвало да вземем политическо решение допустимо най-скоро. Аз ще направя всичко допустимо това да се случи през 2023 година, тъй като разбирам доста добре разочарованието на жителите “, заяви Аджерпрес.

„ Днес още веднъж обсъдихме Шенгенското пространство и смисъла на ефикасното ръководство на външните граници на Европейски Съюз. Бих желал да повторя, че изцяло поддържам напъните на Румъния да стане пълновръстен член на Шенген. Радвам се да видя, че пилотният план за надзор на външните граници на Европейски Съюз започва сполучливо по-рано този месец “, продължи да сипе похвали Шарл Мишел.

И приключи: „ Можете да разчитате на мен “, написа още " Телеграф ".

Румънският президент от своя страна посочи, че не е коментирана точна дата - да вземем за пример юни или октомври, само че че процесът може да приключи през тази година, което е и задачата на Букурещ.

„ Желаем това и на България, най-добре за нас е да бъдем признати дружно в Шенген, тъй като това е въпрос, който визира целия Европейски съюз. Шенген е емблемата на съюза. Става въпрос за свободата на придвижване на европейските жители и обстоятелството, че гласуването на 8 декември предходната година не бе сполучливо, е пестник за Европейския съюз “, съобщи Клаус Йоханис след срещата с Шарл Мишел.

През декември 2022 година Съветът на Европейски Съюз по правораздаване и вътрешни работи отхвърли с 25 гласа “за ” и два “против ” предлагането България и Румъния да се причислят към Шенген.
Тогава негативната вест бе посрещната с огромно отчаяние от ръководещите у нас, съгласно които сме изпълнили всички нужни условия за приемане в зоната без граничен надзор на съюза.

Основна спънка за влизането на България бе позицията на Нидерландия, която нямаше нищо срещу влизането в Шенген на Румъния и Хърватия, само че изрично се разгласи срещу София поради опасения за върховенството за закона и неефективната битка с корупцията.

България и Румъния обаче вървят към момента пакетно за бъдещото участие в Шенгенското пространство, до момента в който Хърватия към този момент се причисли и граничният надзор отпадна.

От началото на тази година обаче Румъния поставя доста старания, с цел да убеди едностранно европейските си сътрудници, че е постигнала резистентен прогрес и е изцяло подготвена да стане част от безвизовото европейско пространство.

Австрийският президент Александър ван дер Белен поддържа „ пакетния принцип “, като съобщи, че Румъния и България са подготвени да се причислят към Шенгенското съглашение.

През декември 2022 година Австрия дружно с Нидерландия и Швеция бе срещу приемането на България.

А в края на февруари т.г. румънски евродепутат заведе дело против Европейски Съюз в Европейския съд поради несправедливия съгласно него отвод от 8 декември м.г. страната му да се причисли към Шенген.

 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР