Президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард заяви, че ръководената

...
Президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард заяви, че ръководената
Коментари Харесай

Лагард: Инвеститорите могат да тестват "колкото си искат" решителността на ЕЦБ



Президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард съобщи, че ръководената от нея институция няма да се свени да употребява всички свои налични финансови принадлежности, в случай че вложителите се опитат да усилят доходността на еврооблигациите.

" Те могат да ни тестват колкото си желаят ", сподели тя в изявление в сряда за телевизия Bloomberg. " В момента имаме изключителни финансови принадлежности, които да използваме. Ще ги използваме при потребност ", акцентира Лагард.

По-рано този месец чрез така наречен " Пандемичната стратегия за изключителни покупки " (PEPP), с цел да ограничи възходящата рентабилност на еврооблигациите, която заплашват да подкопаят икономическото възобновяване на еврозоната от коронавирусната пандемия.

Доходността на държавните облигации в еврозоната стартира да се покачва като част от международната " рефлационна " търговия, подхранвана от икономическия напредък на Съединени американски щати и пакета от 1,9 трилиона $ фискални тласъци на администрацията на Джо Байдън.

За разлика от икономическия напредък в Съединени американски щати, дължащ се и на ускорената почивка против Covid-19 в страната, еврозоната се забавя с имунизациите и в същото време уголемява наложените бизнес и обществените ограничавания, с цел да се третата вълна на коронавирусната зараза.

Договореният преди месеци в границите на Европейски Съюз взаимен фискален пакет от 750 милиарда евро пък ще стартира да се ползва едвам през юни. В тази връзка Лагард изрази вяра, че Фондът за възобновяване на Европейски Съюз ще стартира да се употребява през втората половина на 2021 година

Кристин Лагард уточни пред телевизия Bloomberg, че ЕЦБ " няма да се управлява от краткосрочни стопански ходове ".

Централната банка ще поправя своята стратегия PEPP при нужда според от изискванията за финансиране, уточни тя и добави, че ЕЦБ ще прави преоценка на темпото на покупки на еврооблигации по тази стратегия, известна като " количествени облекчение ", с течение на всяко едно тримесечие.

Лагард означи, че в даден миг централната банка ще даде задоволително съществено предупреждение, преди да стартира да стяга актуалните стимулиращи ограничения.

Според нея разпространяването на ваксините  в Европа е по-слаби от предстоящото от ЕЦБ движение.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР