Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард даде надежда

...
Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард даде надежда
Коментари Харесай

Защо ЕЦБ все още трябва да се тревожи за заплатите

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард даде вяра на вложителите, че могат да чакат понижения на лихвите. Тя каза, че растежът на заплатите демонстрира признаци на изстудяване, само че икономистите предизвестяват, че са нужни по-категорични данни преди да се подхващат дейности.

Големият боязън на всички централни банки от началото на инфлационния скок е обвързван с настояванията на чиновниците за по-високо възнаграждение, с цел да могат да поддържат стандарта си на живот. Проблемът е, че това има късмет да подхрани непрекъснатото повишаване на цените.

Според данните на ЕЦБ до третото тримесечие на 2023 година годишният напредък на заплатите е достигнал 4.7% – най-бързият ритъм в историята на валутния съюз. За съпоставяне, в Съединени американски щати покачването е с 4.1%, а във Англия – 6.5%.

Лагард сподели, че през идващите няколко месеца ЕЦБ чака да получи значима информация за придвижването на заплатите.

Коментарите ѝ подсказват, че централната банка е внимателен оптимист за удобен сюжет, при който възнагражденията порастват по-бавно, с темпове, които разрешават на служащите да подобрят виталния си стандарт, до момента в който фирмите понасят удар върху облагите, вместо да трансферират разноските на потребителите.

Вътрешният инструмент за следене на заплатите на централната банка допуска, че растежът на заплащането се е нормализирал през последните седмици, защото свободните работни места са намалели “, сподели Лагард.

Ръстът на заплатите се чака да се забави от към 5.3% за цялата 2023 година до 4.4% тази година, съгласно изследване на ЕЦБ измежду 70 нефинансови компании, оповестено в петък, което откри, че „ все по-голям брой “ възнамеряват да съкратят работни места. Банката сподели, че растежът на заплатите от 3% е в сходство с нейната цел за инфлация от 2%.

Не се тормозя от това, което виждам за заплатите “, сподели член на управителния съвет на ЕЦБ пред Financial Times. „ Но не е нужно да бързаме, би трябвало да бъдем внимателни и да създадем преценка въз основа на данните, които ще излязат “.

Политиците показаха разнообразни отзиви по отношение на това какъв брой значими ще бъдат данните за тримесечния растеж на заплатите, когато вземат решение по кое време да понижат лихвените проценти.

Данните за растежа на заплатите в еврозоната през първото тримесечие ще бъдат оповестени малко след срещата на ЕЦБ през април, което допуска, че гласуването ѝ през юни може да е най-ранният миг, в който лихвите да бъдат понижени. Филип Лейн, основен икономист на ЕЦБ, като че ли алармира това, като неотдавна сподели: „ До срещата ни през юни ще имаме тези значими данни. “

Лагард обаче омаловажи нуждата да се изчакат данните за заплатите за първото тримесечие. „ Разглеждаме цялостен набор от данни, не сме фокусирани единствено върху заплатите “, сподели тя. „ Така че не бих направила умозаключение от датата на издание. “

Тя добави, че се наблюдават още облагите на фирмите, инфлацията в бранша на услугите и непрекъснато изменящите се цени на силата.

Икономисти обаче споделиха, че като се има поради какъв брой огромен акцент е сложила ЕЦБ върху значимостта на заплатите, нейните лица, определящи лихвите, евентуално ще желаят да видят тримесечните данни, преди да бъдат задоволително уверени, с цел да разхлабят политиката.

Те явно се затоплят към понижаване на лихвените проценти “, сподели Дирк Шумахер, някогашен икономист на ЕЦБ, в този момент във френската банка Natixis.

Все още има признаци, че синдикатите упорстват за огромни нараствания на заплатите, в това число искане в Германия за нарастване на заплатите с 500 евро на месец за съвсем 1 милион строителни служащи в страната. Това е еквивалентно на грабващо окото нарастване от 21% на заплатите за най-ниско платеното болшинство в бранша.

Съществува също по този начин продължаващо безпокойствие, че фирмите натрупат работна ръка. Безработицата доближи рекордно ниско равнище от 6.4% в целия блок през ноември макар слабия стопански декор. Но междинните работни часове са намалели, евентуално тъй като фирмите не са склонни да редуцират личен състав, който мъчно ще бъде нает, когато търсенето се усили.

Има също необятно публикувани индикации, че еврозоната към момента има забележителен дефицит на работна ръка и възходящ напън върху заплатите. Почти рекордните 31% от фирмите за услуги се оплакват от дефицит на служащи в скорошно изследване в Европейски Съюз. Компаниите също трансферират възходящите разноски за труд посредством най-рязкото си нарастване на цените от доста месеци, съгласно изследване на S&P Global.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР