Президентът на Еквадор Ленин Морено е наредил да бъде премахната

...
Президентът на Еквадор Ленин Морено е наредил да бъде премахната
Коментари Харесай

Еквадор премахва допълнителната охрана на Джулиан Асандж в посолството си в Лондон

Президентът на Еквадор Ленин Морено е наредил да бъде отстранена спомагателната защита, предоставена на еквадорското посолство в Лондон, където от шест години живее основателят на Wikileaks Джулиан Асанж, съобщи английският „ Гардиън “.

Решението бе оповестено ден след следствието на „ Гардиън “ и „ Фокус Еквадор “ разкри, че латиноамериканската страна е финансирала шпионска интервенция за милиони долари за отбраната на Асанж, като е наела интернационална охранителна компания и сътрудници под прикритие, които да наблюдават посетителите и чиновниците в посолството, а също по този начин и английската полиция.

За интервал от повече от пет години Еквадор е похарчил минимум 5 млн. $ за скришен бюджет за разузнаване, употребен за отбраната на Асанж по време на визитите от Найджъл Фараж, членове на европейски националистически групировки и хора с връзки с Кремъл.

Тогавашният президент на Еквадор Рафаел Корея, който е одобрил интервенцията, по-късно отбрани подхванатите ограничения за сигурност и ги дефинира като „ рутинни и скромни “.

Неговият правоприемник на поста обаче наподобява е на друго мнение.

„ Президентът на републиката Ленин Морено е наредил незабавното отдръпване на спомагателната защита на посолството на Еквадор в Лондон. Отсега нататък то ще поддържа обикновено равнище на сигурност, което е особено и за останалите посолства на Еквадор “, обявиха от държавното управление на страната.

През март Еквадор прекъсна информационните системи в посолството си в Лондон, откакто Асанж написа в Twitter, че виновността на Кремъл за отравянето на Сергей Скрипал и щерка му Юлия е недоказана и подлага на критика експулсирането на съветските дипломати от някои западни страни.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР