Президентът на Еквадор Даниел Нобоа обяви, че страната се намира

...
Президентът на Еквадор Даниел Нобоа обяви, че страната се намира
Коментари Харесай

Еквадор е в състояние на вътрешен въоръжен конфликт

Президентът на Еквадор Даниел Нобоа разгласи, че страната се намира в положение на " вътрешен въоръжен спор " и подреди " обезвреждане " на незаконни групи, занимаващи се с трафик на опиати, съобщи Агенция Франс Прес, като се базира на оповестен през днешния ден декрет.

С президентския декрет се признава " съществуване на вътрешен въоръжен спор " в Еквадор и се разпорежда " активизиране и интервенция на въоръжените сили и националната полиция (...) за гарантиране на националния суверенитет и цялост против проведената престъпност, терористичните организации и недържавни воюващи страни ". С указа 20 наркобанди, настоящи в Еквадор, са избрани като терористични групи, а на армията се позволява да ги „ обезврежда “ в границите на интернационалното филантропично право.

По-рано вечерта предаване онлайн на канал на еквадорската социална телевизия ТиСи (ТС) бе прекратено от маскирани въоръжени лица, които размахваха оръжия и експлозиви и принудиха чиновниците да легнат на пода, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес. Воръжените лица нахлуха в студио на телевизия ТиСи в пристанищния град Гуаякил и твърдяха, че имат бомби, показва АП. Чуваха се шумове, сходни на изстрели, само че остава неразбираемо дали има ранени чиновници на малкия екран, осведоми АП.

Еквадор е разтресен от серия набези, в това число похищение на няколко полицейски чиновници, откакто в неделя от затвор изчезна авторитетен водач на тайфа, показва организацията. Президентът Даниел Нобоа разгласи в понеделник изключително състояние за период от 60 дни и активизира армията за деяние, в това число в пандизите. Обявен бе и полицейски час от 23:00 ч. до 05:00 ч.

Началникът на националната полиция заяви по-късно вечерта, че управляващите са арестували лицата, които нахлуха в телевизионното студио . Полицейски пълководец Сезар Сапата съобщи, че са конфискувани оръжия и експлозиви.Сапата дефинира случилото се в малкия екран като „ терористичен акт “. От службата на основния прокурор на Еквадор оповестиха, че 13-мата арестувани ще бъдат упрекнати в тероризъм, съобщи Асошиейтед прес.

Правителството не даде информация какъв брой набези са били осъществени, откакто водачът на бандата „ Лос Чонерос “ Адолфо Масиас, именуван „ Фито “, изчезна от килията си в затвор с ниска степен на сигурност в неделя. Същия ден той е трябвало да бъде изместен в затвор с оптималната степен на сигурност, показва АП.

Властите не показаха кой може да стои зад офанзивите, в това число детонация наоколо до дома на ръководителя на Националния съд, и отвличането на четирима служители на реда в понеделник вечерта. В предишното държавното управление е упреквало за сходни набези членове на основните наркокартели.

Местонахождението на Адолфо Масиас е незнайно. Не е ясно също дали той е избягал от пандиза, или се крие в него. През февруари 2013 година водачът на наркобандата избяга от затвор с оптималната степен на сигурност, само че бе хванат няколко седмици по-късно. Масиас е наказан на 34 години затвор за трафик на опиати, ликвидиране и проведена престъпност.

„ Лос Чонерос “ е една от наркобандите в Еквадор, които съгласно управляващите стоят зад изблика на принуждение, достигнал предходната година пика си с убийството на претендента за президент Фернандо Вилависенсио. Властите считат, че „ Лос Чонерос “ е обвързвана с мексиканския наркокартел Синалоа. Експерти и представители на държавни институции признават, че членовете на банди на процедура не престават да управляват групите си от пандиза.

АП напомня, че предшественикът на президента Нобоа – Гилермо Ласо, също постоянно вкарваше изключително състояние, с цел да се бори с насилието в страната.

През миналата нощ в разнообразни елементи на Еквадор бяха регистрирани серия от детонации, отвличания на служители на реда и бягства от затвори в отговор на оповестеното от държавното управление изключително състояние и полицейски час, съобщи испанската новинарска организация ЕФЕ.

Извънредното състояние разрешава на въоръжените сили, в поддръжка на полицията, да управляват вътрешната сигурност, в това число в пандизите, както са го правили и в предходни случаи.

" Току-що подписах указа за изключително състояние, тъй че въоръжените сили да имат цялата допустима политическа и правна поддръжка в интервенциите си ", декларира Нобоа в известие в Инстаграм.

Затворниците упорстват да не се правят прехвърляния от едни места за излежаване на присъди в други, както и да няма контролни обиски в местата за отнемане от независимост.

След новината за въвеждане на изключително състояние вълна от гнет заля страната, само че секретарят по връзките на президентството Роберто Исуриета съобщи, че държавното управление няма да отстъпи пред сходни претенции.

Властите оповестиха за повече от 15 детонации и изгорели транспортни средства в цялата страна , в това число за автомобил на бензиностанция в крайбрежния град Есмералдас, за запален камион в андския град Асогес и за атакуван с експлозиви боен камион наоколо до затвор в южния град Куенка.

Председателят на Националния съд Иван Сакисела също заяви през днешния ден за експлозия на взривно устройство пред дома му в столицата.

Полицията заяви, че 7 чиновници на реда са били взети за заложници - един в Кито, трима в южната провинция Ел Оро и трима в централната провинция Лос Риос.

В андския град Риобамба избягаха 32 пандизчии , в това число Фабрисио Колон Пико, който беше задържан предходната седмица за хипотетичен скрит план за убийството на основния прокурор Диана Саласар.

Затворническите управляващи не са коментирали бягството.

По време на вчерашните изстъпления в пандизите бяха публикувани видеоклипове, в които хора, облечени в униформи на затворнически надзиратели, четат послания от пандизчиите, в които те желаят от президента Даниел Нобоа да спре инспекциите от страна на управляващите в тези заведения.

На един от видеозаписите се вижда по какъв начин лице в полицейска униформа, което се показва за подофицер Алберто Гомес, моли Нобоа да спре дейностите си, с ориентирани към главата му револвери.

Затворническите управляващи оповестяват, че са арестувани надзиратели , само че не прецизират какъв брой, в кои затвори или при какви условия, нито удостоверяват дали лицата, които се появяват в тези видеоклипове, са в действителност надзиратели или служители на реда.

Кметът на Кито, Пабел Муньос, разяснява, че страната, в това число и столицата " претърпяват невиждана рецесия в региона на сигурността " и че сигурността ще бъде засилена в сериозните зони и в публичните служби. Той изиска от държавното управление " милитаризация на стратегическите обекти на града, с цел да се подсигурява тяхното действие ".

Междувременно Министерството на образованието разпореди виртуално образование в някои образователни заведения, в това число в тези, които са най-близо до пандизите.

Правителството на Перу също разгласи изключително състояние по северната си граница заради насилието в Еквадор , съобщи организация Ройтерс.

Премиерът на Перу Алберто Отарола направи това известие, като уточни, че ще бъдат изпратени бойци в поддръжка на полицейските сили. По думите му министрите на защитата и на вътрешните работи също ще пътуват до границата, с цел да координират интервенциите.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР