Президентът на Черна гора Яков Милатович номинира в четвъртък Милойко

...
Президентът на Черна гора Яков Милатович номинира в четвъртък Милойко
Коментари Харесай

Прозападен политик номиниран за премиер на Черна гора


Президентът на Черна гора Яков Милатович номинира в четвъртък Милойко Спаич, водач на прозападнптп придвижване " Европа в този момент ", което, за министър-председател със задачата да сформира държавно управление.

Спаич и Милатович управляват Движението Европа в този момент (ПЕС), което завоюва множеството гласове на предварителните избори през юни, откакто Мило Джуканович, дългогодишният лидер на Черна гора, загуби президентските избори през април се отдръпна след 30 години на власт.

Милатович сподели, че ще предложи Спаич за министър председател, откакто 44 депутати в 81-местния парламент дадоха обещание да го поддържат, множеството от които от обединението ПЕС, само че също и от партии, представляващи етнически малцинства, като бошняци, хървати и албанци.

Още няколко партии обявиха, че ще поддържат Спаич, в случай че реализира съглашение за държавното управление, което би трябвало да бъде формирано през идващите 90 дни, сподели Милатович.

" Намираме се на кръстопът, който в последна сметка ще дефинира нашето бъдеще ", сподели Милатович на конференция в Цетине, някогашната столица на Черна гора. Той добави, че дребната страна на Адриатическо море с малко над 620 000 души се нуждае от непоклатимост след рухването на две държавни управления от 2020 година насам.

Някои анализатори се съмняват, че Спаич, 36-годишен икономист, който е бил министър на финансите в държавното управление на премиера Здравко Кривокапич през 2020-2022 година, ще успее да сформира устойчиво държавно управление от фрагментираната политика на Черна гора.

Черна гора стартира договаряния за присъединение към Европейски Съюз през 2012 година и се надява да форсира интеграцията си с богатия 27-членен блок след приемането на повсеместен набор от правни рамки, съобразени с Европейския съюз.

Милатович сподели, че по време на консултациите всички партии са се съгласили, че целите са ускорение на интеграцията в Европейски Съюз, установяване на господство на закона и възстановяване на стандарта на живот.

" Нашата последна цел би трябвало да бъде гражданска, демократична и стопански развита Черна гора, която да стане пълновръстен член на Европейския съюз допустимо най-скоро, за което се нуждаем от цялостна институционална консолидация ", сподели той.
 Започна работа новият парламент на Черна гора
Започна работа новият парламент на Черна гора

Не бе определен ръководител на първото съвещание
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР