Президентът на Бразилия призова развиващите се страни да работят за

...
Президентът на Бразилия призова развиващите се страни да работят за
Коментари Харесай

Президентът на Бразилия призова за прекратяване на доминацията на долара

Президентът на Бразилия прикани разрастващите се страни да работят за замяната на щатския $ със лични валути в интернационалната търговия, в първия ден от визитата си в Китай, заяви „ Файненшъл Таймс ”.

Лулазаяви, че поддържа напъните на Пекин да постави завършек на господството на $ в международната търговия.

Започвайки първото си държавно посещаване в Китай след встъпването си в служба през януари, Лула прикани страните от така наречен група БРИКС, в която с изключение на Бразилия и Китай влизат Русия, Индия и Южна Африка, да предложат и употребяват своя лична различна валута.

" Всяка вечер се запитвам за какво всички страни би трябвало да базират търговията си на $ ", съобщи Лула в пламенна тирада в Новата банка за развиване в Шанхай, известна като " банката на Брикс ".

" Защо не можем да търгуваме въз основата на личните си валути? ", добави той, предизвиквайки бурни овации от публиката, формирана от бразилски и китайски високопоставени лица. " Кой беше този, който реши, че доларът е валутата след изгубването на златния стандарт? "

Призивът на Лула за унищожаване на зависимостта от $ съответствува с възходящите старания на Пекин да насърчи потреблението на юана при уреждането на трансгранични покупко-продажби със първични материали, защото китайските политици се стремят да засилят ролята на втората по величина стопанска система в света в международната финансова система.

Топлото посрещане на Лула в Шанхай идва в миг, когато левият водач на Бразилия се стреми да преориентира външната политика на страната към по-балансирана позиция, като подчертава освен върху положителните връзки със Съединени американски щати, само че и с Китай и разрастващите се страни.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР