Президентът на босненската Република Сръбска Милорад Додик призова за обединение

...
Президентът на босненската Република Сръбска Милорад Додик призова за обединение
Коментари Харесай

Додик призова за обединение на босненските сърби със Сърбия

Президентът на босненската Република Сръбска Милорад Додик прикани за обединяване на босненските сърби със Сърбия, казвайки, че поддръжката за това е единомислеща и от двете страни на река Дрина, заяви сръбският вестник „ Данас “.
По мотив плануваната за през днешния ден гала за деня на Република Сръбска, 9 януари, през вчерашния ден Додик сподели още, че променените условия в света също са в интерес на този проект.

„ Ние, които сме определени от народа, би трябвало да се възползваме от това време, с цел да обединим сръбския народ “, сподели Додик и добави, че е пристигнало време да се мисли за това по какъв начин всички сърби да живеят в една страна, тъй като връзките на силите в света са се трансформирали и към този момент не съществуват рестриктивните мерки, които са били спънка до момента.
В речта си Додик сподели още, че съжалява, че една огромна Сърбия не е основана още през 1918 година и че се гордее с поколението на политиците, които са създавали Република Сръбска.
„ Ние желаеме своя страна “, сподели Додик, добавяйки, че Република Сръбска е образувана на 9 януари 1992 година за да се трансформира в самостоятелна страна, само че това по този начин и не се е случило поради Дейтънското съглашение.

Съгласно Дейтънското спокойно съглашение, което постави завършек на гражданската война в Босна (1992-1995), страната беше разграничена на две полуавтономни единици - Република Сръбска и мюсюлманско-хърватска федерация. Всяка част има лично държавно управление, парламент и полиция, само че двете единици са свързани посредством общи институции на държавно равнище, в това число правосъдна система, войска, служби за сигурност и данъчна администрация.
Председателят на сръбския парламент Владимир Орлич разяснява, че основаването на Република Сръбска е предотвратило цялостното заличаване на босненските сърби. Той добави, че Сърбия е водач в района и като подобен има силата да отбрани себе си и народа си, тъй че „ никой да не може да унижава сърбите “.
Церемонията по отбелязване на деня на Република Сръбска е оповестена за през днешния ден в източната част на Сараево, където се възнамерява организирането на церемониал с над 2000 участници, в това число и въоръжена полиция. 
Босненските сръбски управляващи честват Деня на Република Сръбска на 9 януари макар решенията на Конституционния съд на Босна и Херцеговина, които го афишират за противоконституционен, защото дискриминира хърватите и бошняците.
Източник: Българска телеграфна агенция
Следвайте " Гбасове " в
09 Яну 202310109 Яну 202330209 Яну 202313109 Яну 202347109 Яну 2023107509 Яну 2023199КоментариНапиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани04 Яну 20231300024 Дек 2022357206 Яну 202399228 Дек 2022773
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР