Президентът на БФВТ Ариф Маджид предаде на Катя Иванова, уредник

...
Президентът на БФВТ Ариф Маджид предаде на Катя Иванова, уредник
Коментари Харесай

Ариф Маджид връчи на Музея на спорта “Златната щангетка“ на големия български щангист Антонио Кръстев

Президентът на БФВТ Ариф Маджид съобщи на Катя Иванова, организатор на Музея на физическото образование и спорта, „ Златната щангетка “ - приживе владеене на огромния български щангист Антонио Кръстев. Призът е връчен преди повече от три десетилетия на Антонио Кръстев за невероятните му достижения. Това един от най-ценните титли в историята на родното повдигане на тежести. " Златната щангетка " е неповторима стилизирана обувка, връчвана като приз на щангист №1 в света за съответната година. Само трима българи са заслужили да получат световната премия - Антонио Кръстев е измежду тях. Иван Иванов и Стефан Ботев са другите двама.

Антонио Кръстев е един от най-славните български щангисти, който почина на 10 юли 2020 година на 58-годишна възраст при злополука с персоналния си автомобил в Минесота, Съединени американски щати. За да сбъдне декларирано приживе негово предпочитание, БФВТ направи всичко допустимо трофеят " Златна щангетка " да дойде в България и да бъде връчен с актуалната семпла публична гала на Музея на спорта.

Кръстев получава оценката на Европейското в Реймс, Франция, през 1987 година откакто миналата година става международен първенец при най-тежките на шампионата в София. В столичната зала " Универсиада " хасковлията слага международен връх в изхвърлянето от 215 кг. През 1987 година свръхтежкият щангист получава международна популярност с това, че в кат. +110 кг изхвърля най-голямата тежест в историята, като по време на Световното състезание в Острава (Чехия) на 13 септември 1987 година заковава над главата си 216 кг. Това достижение остава непокътнато близо 30 години. Антонио Кръстев усъвършенства пет международни върха - 4 в изхвърлянето и един в дуела (467,5 кг от Реймс 1987 г.).

На скромната гала в Музея на спорта участваха формалните посетители - Мохамед Джалуд, президент на Световната федерация по повдигане на тежести; Антионио Конфлити, президент на Европейската федерация по повдигане на тежести; Милан Михайлович, общоприет секретар на Европейската федерация по повдигане на тежести; Давид  Кипшидзе, вицепрезидент на Европейската федерация по повдигане на тежести, вицепрезидент на Грузинската федерация по повдигане на тежести; Александру-Кристиан Падуре, президент на Румънската федерация по повдигане на тежести, член на борда на шефовете на Европейската федерация по повдигане на тежести.

Международните делегати са на посещаване у нас по покана на Ариф Маджид и ще се включат в утрешното значимо Общо заседание на Българската федерация по повдигане на тежести. Последната аудиенция на президент на Световната федерация по повдигане на тежести е преди 13 години, когато в България идва тогавашният водач Тамаш Аян.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР