Президентът на БФС Борислав Михайлов заяви в интервю пред колегите

...
Президентът на БФС Борислав Михайлов заяви в интервю пред колегите
Коментари Харесай

Михайлов: Говорих с Бойко Борисов, скоро може да се намеси прокуратурата

Президентът на БФС Борислав Михайлов съобщи в изявление пред сътрудниците от " Блиц ", че е приказвал с Бойко Борисов и Красен Кралев за проблемите към съдийството в българския футбол. Михайлов показа, че ще беседва с президентите на родните клубове и занапред нататък всеки един сигнал или позвъняване на арбитър ще се дава на прокуратурата. Членът на Изпълкома на УЕФА показа още, че на подалия оставка Петър Петров са му изпращали наприятни известия.

- Г-н Михайлов, шефът на Съдийската комисия Петър Петров подаде оставка, която приехте. Какво е мнението Ви за свадите, които се разгоряха към него?
- Ситуацията, която се сътвори към него, е подбудена от натиска, който се сътвори върху съдийството и върху него. Много мъчно се устоя на подобен напън. Напрежението от последните кръгове, в които се позволиха съдийски неточности, се усили, а те в България постоянно се считат за нарочни, с което твърдо не съм склонен.

Ние гледаме огромните шампионати и виждаме, че на всички места се позволяват неточности и то от професионални съдии. Да не приказваме за Англия, където съдиите бъркат на всеки мач. Но там никой не познава нито президента на футболната федерация, нито шефа на съдиите! Но тук е основано голямо напрежение към съдиите и за това оказват помощ най-много средствата за всеобща информации и малките екрани.

- Какво са отговорни малките екрани, че демонстрират съдийските неточности?
- От първата минута на мача коментаторите стартират да разискват дали има или няма тъч, корнер и така нататък В същото време никой не приказва за тактичност, за качества на футболисти и за селекция! Човек, когато гледа мач у дома, слуша коментаторите, които непрекъснато са се съсредоточили върху грешките на съдиите, а не върху метода на игра на тимовете. По 10 пъти се повтарят положения за отсъдена дузпа, а съдията има единствено елементи от секундата, с цел да реши.

Петров не можа да издържи на напрежението към него и напълно обикновено одобрих оставката му.

- Имало ли е смъртни закани във връзка с Петров?
- Аз съм казвал постоянно, че в такива случаи би трябвало да се уведомяват способените органи. Не мога да знам дали към Петров са били отправяни смъртни закани, само че явно в случай че е имало такива, той не е посмял да отиде. Със сигурност Петров е получавал неприятни СМС-и. Това е изрично!

- Кой ще е новият началник на съдиите?
- Не е явен, тъй като аз не съм човек, който обича да уволнява и да приема оставки! Даже вечерта преди да приема оставката на Петър Петров не съм спал. Вчера взех решение да приема оставката му. Не беше по никакъв начин елементарно. Все още не съм мислил кой ще го наследи на поста.

- Как ще гарантирате, че новият началник на съдиите няма да е подвластен от избрани олигарси?
- Тук не приказваме за зависимости, тъй като и Петров не беше подвластен! Той беше първият началник на съдиите, който беше на заплата при мен, тъкмо с цел да бъде опазен от всевъзможни закани или оферти за благини, които да одобри или да не одобри.

Говорил съм с премиера и с министъра на спорта и ще предизвиквам обща среща с шефовете на клубовете, на която те би трябвало да обещаят, че няма да оказват въздействие. Ако те не дадат такова заричане, всеки сигнал при позвъняване към които и да е арбитър ще бъде даден на прокуратурата! Проблемът е, че на мен нито един арбитър не ми се е обаждал през живота ми, а номерът ми е същият откогато има МТел.

Самите съдии би трябвало да се усетят, в случай че бъркат преднамерено или в интерес на някои тим!

- Как ще опазите футбола от намесата на разнообразни олигархични лобита?
- Аз не чувствам такова нещо. Първенството върви сносно и е забавно. Шампионатът ще бъде забавен до самия край, на два кръга сме от плейофната фаза. Трябва съзнание от всички участници във футболния развой – президенти, треньори и съдии, както и от хората, които отразяват шампионата.

- С новата смяна, която УЕФА вкара с Лигата на нациите, усилват ли се възможностите на България за класиране на огромен футболен конгрес?
- Тази смяна е доста добра за всички, тъй като има мачове, които към този момент са закрепени и няма потребност всяка федерация да урежда контролни срещи.
Нашата група е доста равностойна и забавна! Шансовете ни за класиране се усилват. Лигата на нациите дава опция на спечелилия от групата да играе спомагателни мачове за класиране.

През септември ще се случи същинската борба. Два тима ще се класират непосредствено. Най-добрите трети отбори ще играят бараж.

- Каква цел сте сложили на Петър Хубчев?
- Целта пред треньорското управление е да направи всичко допустимо тимът да се класира. Футболистите сами би трябвало да желаят да се класират на огромен конгрес. Дори да не сме най-големите звезди, футболистите би трябвало да дадат всичко от себе си в името на България, тъй като има други тимове, които единствено с тактичност, геройство и себераздаване съумяват. Именно с тези качества успяхме да реализираме победи над Швеция и Холандия в квалификациите.

Не е невероятно да се класираме, би трябвало ни кураж!

- По-рано през днешния ден Ви посетиха президентът Радев и емирът на Катар. Какви задължения поехте към тях?
- Срещата беше другарска за да идват тимове от Катар да се приготвят в България. Запознахме емира на Катар с базата и всичко, с което разполагаме и можем да предоставим.

През юни, когато е конгресът на УЕФА в Москва, ще се срещна с президента на футболната федерация на Катар. Форумът ще се организира директно преди откриването на международното състезание и тогава ще станат ясни повече елементи за партньорските ни връзки.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР