Президентът на Българската федерация по художествена гимнастика (БФХГ) Илиана Раева

...
Президентът на Българската федерация по художествена гимнастика (БФХГ) Илиана Раева
Коментари Харесай

Илиана Раева: “Тази година очаквам успехи”

Президентът на Българската федерация по художествена гимнастика (БФХГ) Илиана Раева чака доста триумфи през 2023 година. Тя даде особено изявление за фейсбук страницата на централата, в което разкри какво следва за състезателките през идния сезон.

" Желая на всички първо здраве и по-късно една доста сполучлива за нас година. Дано продължаваме по същия триумфален път. Предстоят ни значими надпревари. Всъщност един доста претрупан откъм надпревари цикъл. Дано годината е мирна, без пандемии и заболявания, без контузии, с цел да работим умерено. Предстоят Световно състезание за дами във Валенсия, Световно състезание за девойки в Румъния, Европейско в Баку за дами и девойки, Световни купи, Гран При шампионати и други интернационалните надпревари. Разбира се, би трябвало да включа и шампионатите от държавния календар, в които ще вземат участие националките... доста, доста надпревари ни чакат ", сподели Раева.

В момента гимнастичките приготвят новите си съчетания за сезона.

" Направихме доста мощни композиции на всички, като сме наблегнали на съставените елементи, в които бяхме по-зле през миналата година. Няма да прецизирам кои, несъмнено. Но вижте, всеки може да направи доста мощни композиции. Важно е кой какъв брой ще ги създаде и по какъв начин ще ги играе на съревнование. Тренировъчният развой сега е доста значим. Към края на февруари ще създадем публично показване на композициите на всичките ни гарнитури. Преди това ще има контролни. И по още един метод ще представим някои от композициите, с цел да дадем по правилен прочит на нашите почитатели по света и в България ", добави тя.

" Очаквам мощна конкуренция и доста забавни " борби " на надпреварите и при дамите, и при девойките. Отпадането на главните любимци като Русия и Беларус отвориха голяма опция за конкуренция и апетитите се усилиха. Аз чакам доста мощно наличие на Дария Атаманов и София Рафаели, на германките, за какво не и някои други, както и при ансамблите. Даже мисля, че при ансамблите ще има доста изненади на Световното състезание. Там битката ще бъде с повече съперници. Днес отидох в залата и тъкмо за това си приказвах с Боряна Калейн, Стилияна Николова, Ева Брезалиева и другите. Много работим, би трябвало да успеем ", сподели още президентът на БФХГ.

Според Раева, триумфите в този спорт в последните години се дължат на голямата разлика.

" Няма секрети за триумфите. Работа и добра организация. И постоянно споделям: подчиненост, която се съблюдава. Всеки е на вярното място и всеки би трябвало да бъде най-хубав на своето място. Това е. И несъмнено, задачата на всички би трябвало да е една - триумф на българската гимнастика. С една дума, екипна работа. И без отлични условия за работа съумяваме. Чакам разширението на залата. И имам вяра, че ще го дочакам. Тази година ще употребяваме подготвителната зала на " Арена Армеец ", лятото балона, а ще имаме и много лагери на Спортпалас. Това е единственият метод да успеем и ММС са ни ги подсигурили. Когато ни създадат прословутото уголемение на зала " Раковски " този проблем ще отпадне ", добави тя.

БФХГ направи съществени промени в Наредбата за надпреварите от държавния календар.

" Присъствах на множеството надпревари. Много стеснителен беше анализът ми за положението на елитния спорт. Масовостта завладява гимнастиката и в националния тим се сблъскват треньорите с голям брой неестествени проблеми в подготовката на националните състезателки. Тоест, тези които идват са с големи пропуски и няма по какъв начин в националния тим да подготвиш състезателките за международния подиум. Направихме работни групи, които да създадат оптимално добре разпоредбите. Аз имах среща с Треньорската комисия, пред която споделих страховете си за бъдещето. Ние имаме отговорности към това по какъв начин се тренира и приготвя едно дете. Не може всичко в кюпа и давай напред по надпревари. Знаете ли, че има декларирани към 50 интернационалните клубни шампионати. Чудесно, поддържам това, само че желая да се работи и за качество. Ние имаме две олимпийски дисциплини, самостоятелно и отбор. И двете дисциплини носят еднообразно огромни дивиденти на играч, треньор, клуб. Ами миналата година Весела Димитрова и Кристина Илиева минаха през пъкъла с определените национални състезателки. Искам клубовете да обръщат по-сериозно внимание в работа и с надарените деца, които са прехвърляни ту в отбор, ту в самостоятелно. Ами в случай че това не се промени, резултатите ни ще са трагични при селекциите. Аз съм създател на клуб и знам проблемите на клубовете. Разбирам ги и ги поддържам. Помагам оптимално, само че желая да се работи доста по-усърдно и отговорно с надарените деца, а не да изчезват по пътя си, недоразвили гения си. Искам мощни държавни шампионати отбор, с чудесно готови гимнастички. Искам да създадем вярна система за всяка категория, Елит, А и Б. Не желая в масовката да потъват гениите ни, това е. Ще забележим по какъв начин ще тръгне и в процеса ще доусъвършенстваме ", разяснява Раева.

Тя чака триумфи през 2023 година.

" Ами би трябвало да чакаме триумф, какво друго. Първото съревнование е в Тарту (Естония). Ще има контролни и Бранимира Маркова ще дефинира кои ще вземат участие, както и Райна Тошева при девойките. Планирали сме присъединяване на всички вероятни надпревари тази година. Тя е предолимпийска и е доста значима. Надявам се ММС да утвърди плана ни. В момента работим над плановете за подготовка към ММС. Вярвам, че министър Лечева ще утвърди заложеното. Все отново тя е някогашен огромен първенец и няма секрети за подготовката на елитния спорт ", приключи Илиана Раева.

Снимки: Sportal.bg
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР