Президентът можеше да бъде част от решението на кризата, а

...
Президентът можеше да бъде част от решението на кризата, а
Коментари Харесай

Христо Иванов: Радев пропусна ролята на институционален посредник и влезе на терена на борбата за власт


„ Президентът можеше да бъде част от решението на рецесията, а се оказа част от казуса “, съобщи той

„ Това държавно управление има за цел да рестарира целия правов ред, парламентарната народна власт в България, а не просто ще сменим едни с други. Конституционната смяна е върха на това изпитание, тя е най-важната. Това изпитание включва попъляване на инспектората на Висш съдебен съвет. Това цялото гюбре да стартира да се разчиства “, съобщи пред бТВ съпредседателят на Демократична България Христо Иванов.

Според него правораздаването е имунната система на обществото. Промяната ще пристигна, започвайки с конституцинната.

Той удостовери, че ще приказват с всички парламентарно показани сили, институционално, на равнище парламентарни групи по тази тематика.

Христо Иванов сподели, че не са се крили по кьофетата и кафенета за диалози. Номинацията за правосъден министър на Демократична България е поръчител за промяната.

Съществуването на кабинета е обвързано с конституционната промяна, добави той като разясни, че в петък са обезпечили 160 гласа за конституционна промяна.

„ Надявам се Българска социалистическа партия да влязат в конституционното болшинство. Тук не е въпрос единствено за аритметика. Тук е въпрос за реализиране на необятно единодушие за рестарта на парламентарната народна власт “, съобщи още Иванов.

Той отговори и дали е допустимо да търсят единодушие за импийчмънт на Радев, в случай че той е спрял на военната помощ за Украйна, макар решението на Народно събрание „ Зависи от констатациите за дейностите ни “.  

Според него връзките с президента зависят в голяма степен от самия държавен глава.

„ Той пропусна ролята на институционален медиатор. Той влезе в ролята на участник на терена на разделяне на властта и на битка за власт. Надявам се да разбере, че това е било фундаментална неточност. Той можеше да бъде част от решението на рецесията, а се оказа част от казуса “, счита Иванов.

По думите му президентът е влезнал в „ кръчмарска дискусия “ с тях, когато са ходили на диалози с него.

„ Пет пъти се връщахме при него при всички 5 избора и той не разбра до край каква е ролята на президента по време на рецесия. Той е оня, който посредничи за решение на рецесията. Надявам се оттук насетне да разбере каква е ролята му “, добави Иванов.

Няма индикации за сътрудници, които се готвят да гласоподават срещу бъдещия кабинет „ Денков-Габриел “, акцентира още той.

 

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР