Президентът Макрон казва, че Франция ще изтегли посланика и войските си от Нигер до края на годината

...
Франция преди това е разположила хиляди войници в региона Сахл
Коментари Харесай

Франция преди това е разположила хиляди войници в региона Сахл по искане на африкански лидери, за да се борят с джихадистки групи.

< p>Тя поддържаше 1500 от тях в Нигер след преврата и многократно отказа на заповед на новата хунта нейният посланик да напусне.

Напрежението между Франция и Нигер, бивша френска колония, нарасна през последните седмици, а президентът Макрон преди описа как дипломатите оцеляват с военни дажби, докато се крият в посолството.

През август на френския посланик Силвен Ите беше даден 48 часа да напусне - когато крайният срок изтече, преврат лидери отмениха неговия дипломатически имунитет.

В интервю за France-2 г-н Макрон каза, че е разговарял в неделя със сваления президент Мохамед Базум и му е казал, че Франция е решила да върне своя посланик, „и в в следващите часове нашият посланик и няколко дипломати ще се върнат във Франция."

Той добави: „Ще сложим край на нашето военно сътрудничество с властите в Нигер, защото те не искат повече да се борят срещу тероризма."

Той каза, че военното присъствие на Франция е в отговор на искане от правителството на Нигер по това време.

Щракнете, за да се абонирате за Sky News Daily, където и да получавате вашите подкасти

< p>Лидерите на хунтата твърдяха, че правителството на г-н Базум не прави достатъчно, за да защити страната от бунтовниците.

Войските ще бъдат постепенно изтеглени, в координация с лидерите на хунтата, „защото искаме това да вземе място мирно".

Г-н Базум по-рано предупреди за "опустошителни последици" за целия свят, ако не бъде възстановен.

Позовавайки се на войната в Украйна, той каза, че "целият централен Сахел регионът може да попадне под руското влияние чрез групата Вагнер".

Как превратът на Нигер се отразява на останалия свят?

Краят на френския "жандарм"

В Ню Йорк в петък, военното правителство, което завзе властта в Нигер, обвини генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, че "възпрепятства" пълното участие на западноафриканската нация в годишната среща на световните лидери.

Експерти казват, че след многократни военни намеси в бившия колонии през последните десетилетия, ерата на Франция като „жандарм“ на Африка може най-накрая да приключи, тъй като приоритетите на континента се променят.

Френските войски също бяха изтеглени от съседните Мали и Буркино Фасо през последните години след преврати място там.

Rida Lyammouri, старши сътрудник в Центъра за политика за новия юг, базиран в Мароко мозъчен тръст, каза, че Нигер ще почувства загубата на френска подкрепа в борбата си срещу насилствени екстремистки организации.< /p>

Прочетете още:
Как Русия може да се стреми да експлоатира Нигер
Сваленият президент казва, че е „заложник“
Нигер затваря въздушното пространство

Той каза: „Франция е надежден партньор, предоставящ подкрепа за нейните операции и Нигер просто няма алтернатива да запълни тази празнина от французите, поне в краткосрочен и средносрочен план.“

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР