Президентът и в първия си мандат, пък и във втория

...
Президентът и в първия си мандат, пък и във втория
Коментари Харесай

Паргов: Правителството е сформирано на базата на огромен труднопоносим компромис, облечен в мантията на евроатлантическа коалиция

Президентът и в първия си мандат, пък и във втория явно, че държи една линия, и тя да бъде коректив, без значение кой е на власт и кой ръководи. Това сподели за аудиокаста " Това е България " на " Фокус " Калоян Паргов, председател на Стратегическия институт за национални политики и хрумвания (СИНПИ).

" Преди беше ГЕРБ на власт със скритата поддръжка на Движение за права и свободи, и той беше коректив. В следствие се подредиха служебни негови кабинети с краткотрайно държавно управление, помните, през 2021 година, 2022, когато той пък изненадващо стана коректив на това държавно управление, което беше четворна коалиция. В момента имаме постоянно държавно управление, образувано въз основата на голям труднопоносим за електоратите на тези партии, които са в него, компромис, несъмнено, облечен в мантията на евроатлантическа коалиция като съществена задача, и в която явно, че вижданията и на президента, и вижданията на тази коалиция са радикално противоположни. Нека да ги споделим още веднъж за нашите слушатели. Тезата на това държавно управление и на съставящите го партии, в това число на Движение за права и свободи, която взе участие като скрита поддръжка, отвън така наречен " сглобка “, коалиция или просто партньорство е, че ние като членове на Европейския съюз и НАТО, и най-много на НАТО, а сега предвид на тази война в Украйна, която има световни измерения, всичко е подчинено на войната и на тази война, зад която стои НАТО, и ние надлежно като членове на НАТО би трябвало да сме солидарни на 110% ", сподели Калоян Паргов.

Според ръководителя на СИНПИ въпреки това, президентът има една умерена позиция, която отчитайки участието ни в НАТО, регистрира и избрани ползи, в това число и традиционни настроения в популацията, които водят до една по-междинна, по-балансирана позиция, обвързвана с не непременно глезене на всяка волност, идваща от управление на НАТО.

" Тъй като да кажем и едно друго усещане: сега Европейският съюз не е независим съюз, той е зависещ явно на войната и на тези кръгове, които са свързани с войната, и решенията първо се взимат в НАТО, а след това както виждаме и в границите на Европейския съюз. Казвам го като една наклонност, нали, напълно независимо, като една фотография. Разбира се, този рядък митинг, който се организира пред Президентството, е един тип заплашване или опит за заплашване на президента да си мирува и да си кротува в границите на неговите по този начин дребни пълномощия, които Конституцията му дефинира отвън служебния му кабинет, който до момента го правеше много авторитетен, най-влиятелният политик в страната, която е една нетипична за президентската институция позиция. Разбира се, този развой надали ще уплаши Радев, както виждаме, той е много резистентен и корав в своето държание, в своите визии. И несъмнено, тук интригата, след това несъмнено ще разясняваме, са и локалните избори и слуховете за негова възможна интервенция и в тези избори чрез кандидатирането на избрани персони, които са свързани с него под една или друга форма ", сподели още той.

В момента имаме необикновено огромна, до момента невиждана поляризация в обществото, счита Паргов.

" Тя е доста последна, оттатък това, което сме следили 90-те години с разделянето на комунисти и антикомунисти, Държавна сигурност – анти-Държавна сигурност, което разделяше партиите и пространството на две, на ляво и на дясно, на Българска социалистическа партия и на Съюз на демократичните сили. В момента имаме поляризация, и тя е ценностна поляризация,  което е по-страшното. Тя не е някаква партийно оцветена като користолюбие, обвързвана с опълчване от вида Левски-ЦСКА. Тук имаме ценностна поляризация, обвързвана с чувството на хората за това кое е вярно и кое не, кое е заслужено и кое не, и кое е положително за тях и кое не. И това са радикално противоположни възгледи, които мъчно можеш да обединиш сега, изключително с тези политически сили, които са с тази реторика, която виждаме всекидневно, в допълнение способстват за това ", изясни ръководителят на СИНПИ. 

Цоня СЪБЧЕВА
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР