Президентът и премиерът на Сърбия Александър Вучич и Ана Бърнабич

...
Президентът и премиерът на Сърбия Александър Вучич и Ана Бърнабич
Коментари Харесай

САЩ: Без нормализиране на отношенията с Косово, Белград не може да влезе в ЕС


Президентът и министър председателят на Сърбия Александър Вучич и Ана Бърнабич на обособени срещи одобриха изпълняващия длъжността заместник-помощник държавен секретар по европейските и евроазиатските въпроси на Съединени американски щати Матю Палмър, с който разискаха значимостта на дълготрайното другарство сред Сърбия и Съединени американски щати, както и уговорката на двете страни да развиват в допълнение своите двустранни връзки.

Въпреки съществуващите несъгласия по косовския въпрос, по време на диалозите Вучич и Палмър се съгласиха, че нормализирането на връзките сред Белград - Прищина е от решаващо значение освен за процеса на присъединение към Европейски Съюз, само че и за районната непоклатимост и разцвет на народите в района.

Двамата събеседници подчертаха, че в този момент е основният интервал за бъдещото развиване на Сърбия, изключително когато става въпрос за напъните и трендовете да стане пълновръстен член на Европейския съюз. Американският делегат уточни, че Съединените щати ще продължат да поддържат кандидатурата на Сърбия за Европейски Съюз.

"Сръбският президент и пратеникът на Съединени американски щати подчертаха значимостта на добросъседските връзки в района и се съгласиха, че те способстват за стабилността", се споделя в изказването.

Изпълняващият длъжността заместник-помощник държавен секретар Палмър даде обещание Съединени американски щати да продължат с поддръжката си за разговора Белград-Прищина, който върви с посредничеството на Европейски Съюз.

Вучич и Палмър също по този начин се съгласиха, че мирните договаряния и цялостното осъществяване на постигнатите съглашения са от решаващо значение за постигането на стабилно решение.

Сръбският министър председател Ана Бърнабич на срещата с Палмър съобщи, че Сърбия чака от интернационалната общественост да осъди насилието в Прищина, употребявано от силите за сигурност при ареста на сръбския представител за Косово Марко Джурич, и нападенията против сръбските представители, жители и публицисти.

Палмър съобщи, че най-големият интерес на Съединените щати е запазването на мира, стабилността и сигурността в района на Западните Балкани. Той изрази неодобрение от неотдавнашните произшествия в Косово и акцентира значимостта от продължение на разговора сред Белград и Прищина под егидата на Европейски Съюз. Според него осъществяването на съглашението и разговора е единственият метод да се откри градивно решение.

Бърнабич напомни, че Сърбия е изпълнила всички отговорности по Брюкселското съглашение и чака същото да направи Прищина. Тя още веднъж акцентира значимостта на образуването на Асоциацията на сръбски общини, като добави, че Белград е подготвен да продължи разговора с Прищина.

Палмър акцентира, че Съединени американски щати се стремят да продължат позитивната динамичност на двустранните връзки със Сърбия. Според него американската визия за страната е постоянна и просперираща Сърбия в Европейския съюз, се показва в изказване на канцеларията на сръбския министър председател. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР