Президентът Еманюел Макрон заяви, че епохата на френска намеса в

...
Президентът Еманюел Макрон заяви, че епохата на френска намеса в
Коментари Харесай

Макрон: Ерата на френската намеса в Африка приключи, Франция има нова военна стратегия там

Президентът Еманюел Макрон съобщи, че епохата на френска интервенция в Африка е " завършила ", до момента в който започваше обиколка на континента в четири страни, с цел да възобнови скъсаните връзки, оповестява Агенция Франс Прес.

Антифренските настроения са високи в някои някогашни африкански колонии, защото континентът се трансформира в ново дипломатическо полесражение, а въздействието на Русия и Китай в района нараства.

Макрон съобщи, че Франция не желае да се връща към предходни политики на интервенция в Африка преди срещата на върха по въпросите на околната среда в Габон, която е първият стадий от пътуването му.

" Епохата на ФранкАфрика е отминала ", сподели Макрон в изявление пред френската общественост в столицата Либревил, като се базира на тактиката на Франция след колонизацията да поддържа властнически водачи, с цел да пази ползите си.

" ФранкАфрика " е обичана цел на панафриканистите, които настояват, че след вълната на деколонизацията през 1960 година Франция е подкрепяла диктаторите в някогашните си колонии в подмяна на достъп до запаси и военни бази. Макрон и неговите прародители, изключително Франсоа Оланд, към този момент са заявявали, че тази политика е мъртва и че Франция няма желание да се намесва в суверенните каузи.

Новата тактика за взаимно ръководство на френските военни бази в Аврика с африканските военни не значи " нито евакуиране, нито разпускане на силите ", съобщи френският президент Еманюел Макрон, говорейки пред френската общественост в Габон.

" Взех решение за нова тактика във връзка с нашите военни бази в Африка. Помолих министъра на защитата и главнокомандващия на нашите войски да работят с нашите африкански сътрудници за адаптиране на нашия боен контингент. Не става въпрос за евакуиране или разпускане, а за адаптиране на войските, тъй че да дават отговор на потребностите на страната ", съобщи той в тирада, която беше излъчена в формалния акаунт на Елисейския замък в Twitter.

Макрон съобщи, че е разискал новата тактика с президента на Габон Али Бонго и с министър-председателя Ален-Клод Биле Нзе.

" Обсъдихме я през вчерашния ден с президента и министър-председателя: потребностите са налице, морското пиратство процъфтява, противозаконното изхвърляне на боклуци се усилва, закононарушенията против околната среда, трафикът на опиати и терористичните придвижвания се усилват. Заплахата за стабилността на страната и за всичко, което е направено, е налице ", съобщи Макрон.

Той добави, че наличието на френските войски на континента би трябвало да бъде приспособено и че " през идващите месеци " Франция ще предприеме засилено образование и съоръжение на военните на място.

" Нуждаем се от повече съдействие и образование на районно равнище, от по-голямо наличие на габонски и районни военни в нашите бази - би трябвало да споделим ръководството на нашите бази, тъй че военната тактика да бъде в работа на философията на партньорството ", сподели президентът.

Той означи, че Франция води политика на невмешателство във вътрешните работи на страната.

" В Габон, както и в други страни, Франция е безпристрастен сътрудник, който беседва с всички. Нейната роля не е да се намесва във вътрешната политика. Трябва да изградим уравновесено партньорство в региона на климата и биоразнообразието, стопанската система и производството. Трябва да пазиме ползите си и да преследваме общите си цели. Дойдох, с цел да покажа другарството и уважението си към братския народ ", акцентира той.

По-рано габонският опозиционен водач и претендент за президент Приват Нгомо съобщи, че пътуването на френския президент в Габон шест месеца преди президентските избори в страната има за цел да се увери, че Либревил " не е излязъл от френския надзор, както се случи в Централна Африка, Мали и Буркина Фасо ".

В Габон Макрон взе участие в срещата на върха " Една гора " за отбрана на екваториалните гори. Посещението на Макрон идва на фона на засилващите се антифренски настроения в Африка и усилването на позициите на Русия и Китай на континента. Горите в обширния басейн на река Конго са вторият по величина поглъщател на въглерод на планетата след Амазония. Те са и дом на голямо биоразнообразие, в това число горски слонове и горили, и носят следи от заселването на ранното човечество. Но те са изправени пред закани като бракониерство, изсичане за потребностите на маслодайната, палмовата и каучуковата индустрия, както и противозаконна сеч и употреба на минерали.

През миналата година Франция изтегли войските си от някогашните си колонии Мали, Буркина Фасо и Централноафриканската република. Изтеглянето от Мали и Буркина Фасо, където нейни бойци подкрепяха страните от Сахел в битката им с дългогодишно джихадистко въстание, стана вследствие на вълна от локална неприязън. Ден по-рано в Киншаса, столицата на Демократична република Конго (ДРК), се организира протест против визитата на Макрон в страната.

По публични данни повече от 3000 френски бойци са ситуирани в Сенегал, Кот д " Ивоар, Габон и Джибути. Други 3000 са в района Сахел в Западна Африка, в това число в Нигер и Чад.

В петък Макрон се насочва към някогашната португалска колония Ангола, където ще подпише съглашение за развиване на селскостопанския бранш като част от устрема за подсилване на френските връзки с англоезична и португалоезична Африка. След това той ще посети Република Конго, друга някогашна френска колония, където Сасу Негесо ръководи общо съвсем четири десетилетия, и прилежащата Демократична република Конго. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР