Макрон ще се срещне с френски опозиционни лидери в опит да сложи край на политическата безизходица

...
Президентът Еманюел Макрон ще се срещне с лидери на всички
Коментари Харесай

Президентът Еманюел Макрон ще се срещне с лидери на всички политически партии във Франция в сряда, включително с най-яростните си опоненти, извън Париж в опит да излезе от задънената улица на заседналия парламент.

Лишен от абсолютно мнозинство в долната камара на Националното събрание след парламентарните избори миналата година, Макрон каза, че иска „откровена, честна и директна дискусия“, целяща „да действаме заедно“ в полза на избирателите.

В писмо, приканващо партийни шефове от твърдата левица до крайната десница, Макрон обеща да работят заедно за писането на нови закони и „ако е необходимо“ организирането на референдуми – рядък политически инструмент, който преди е имал обратен ефект.

Една от обсъжданите идеи е правителството организиране на това, което е наречено "преферендум" - необвързваща обществена консултация, която би предложила на избирателите въпроси с множество възможности за избор по въпроси като имиграция или образование.

Традиционните референдуми с един въпрос, да или не са имали в миналото видях, че гласоподавателите се стремят да порицаят самия президент, спъвайки Франсоа Митеран и Жак Ширак по европейските въпроси през 1992 г. и 2005 г.

„Като зададат няколко въпроса, хората могат да излязат на един от тях и да отговорят по проблемите на всички останали, " правителственият говорител Оливие Веран каза пред BFMTV в понеделник.

Легитимност

Консерваторите и крайната десница вече призоваха за референдуми за имиграцията, докато алиансът на левите партии NUPES иска гласоподавателите да имат пряка дума за Макрон вече приети противоречиви пенсионни промени.

От своя страна партията на Макрон за Възраждане би предпочела референдум с „между три и пет въпроса“, включително относно институционалната реформа.

„Това е начин да си възвърнете легитимността, ако хората гласуват с „да“, “ каза един високопоставен депутат от Renaissance.

От друга страна, „ако тази нова „демократична иновация“ е влажна клечка, Еманюел Макрон няма да разполага с лостове, за да спаси втория си мандат от затъване“, всекидневникът Le Monde коментира.

Конституционните юристи също изразиха съмнения, като експертът Бертран Матийо каза на Le Monde, че идеята се равнява на „невиждана досега процедура, вид анкета в реален размер, организирана от държавата“.

„Нищо ще обвърже законодателната и изпълнителната власт след това и никой няма да може да призове Конституционния съвет да настоява за спазване на изборната урна“, добави той.

„Избягвайте блокирането по всякакъв начин“ 

Политическите лидери ще се съберат в Сен Дени, точно до Париж, бедно предградие, засегнато от бунтове в края на юни и началото на юли заради полицейската стрелба по тийнейджър по време на спиране.

Две кръгли маси ще обхванат международните въпроси и възможните институционални реформи, с по-късна вечеря, обхващаща проблемите, подчертани от бунтовете: образование, интеграция, неравенство и "авторитет", казаха от офиса на президента в Елисейския дворец. чрез съюзи на законопроекти и използване на непопулярен механизъм за прокарване на закони без гласуване, особено за приемане на оспорвани пенсионни промени по-рано тази година.

Сега президентът „иска да избегне блокиране с всички налични средства“, високопоставен член на неговия антураж каза пред AFP.

Макрон „иска да види къде има разногласия и ако те не могат да бъдат преодолени, вижте по какви теми биха могли да вземат решение френските избиратели“ на референдум.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР