Президентът Доналд Тръмп силно разду стойността на планираните саудитски инвестиции

...
Президентът Доналд Тръмп силно разду стойността на планираните саудитски инвестиции
Коментари Харесай

Тръмп раздува стойността на оръжейния бизнес със Саудитска Арабия

Президентът Доналд Тръмп мощно разду цената на плануваните саудитски вложения в Съединени американски щати, когато изясни за какво " застава до Саудитска Арабия " макар заключението на чиновници от американското разузнаване, че фактическият водач на кралството е заповядал убийството на открил се в Съединени американски щати публицист.

Вчера Тръмп посочи оръжеен пакет за 110 милиарда $, който по думите му е част от планувани саудитски вложения в Съединени американски щати в размер на 450 милиарда $. В реалност поръчките по оръжейните покупко-продажби са много по-малки и нито една от двете страни не е оповестила, нито е удостоверила повтаряното от Тръмп заявление, че саудитците се готвят да налеят общо 450 милиарда $ в американската стопанска система.

Икономическият аргумент на Тръмп беше част от неговата обосновка за решението да не санкционира саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман, нито да стопира оръжейните покупко-продажби със Саудитска Арабия поради убийството на писалия за " Вашингтон пост " публицист Джамал Хашоги в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул.

Служител, осведомен с оценката на американското разузнаване, сподели, че престолонаследникът е считан за виновен за предписание на убийството; други осведомени със случая считат, че престолонаследникът е бил забъркан в убийството, само че не са сигурни доколко. Всички приказваха при изискване да останат анонимни, тъй като не бяха упълномощени намерено да разискват деликатни разследващи данни.

Макар че Тръмп самичък си взема решение дали да има вяра на заключенията на своите чиновници и дали да дава преимущество на забележителните изгоди от американско-саудитския съюз, икономическият дирек в неговата обосновка не устоя.

Нека да погледнем думите му.

Тръмп: " След моето обширно уговаряно посещаване в Саудитска Арабия предходната година, кралството се съгласи да похарчи и влага 450 милиарда $ в Съединените щати. Това е рекордно количество пари. Аз ще основа стотици хиляди работни места, голямо икономическо развиване и огромно в допълнение благосъстояние за Съединените щати. От 450-те милиарда $ 110 милиарда $ ще бъдат изхарчени за покупка на военно съоръжение от " Боинг ", " Локхийд Мартин ", " Рейтиън " и доста други огромни американски компании в региона на защитата. Ако ние неуместно отменим тези контракти, Русия и Китай ще бъдат огромните печеливши и ще са доста щастливи да се снабдят с целия този новооткрит бизнес. "

Фактите: оръжейният пакет не е толкоз преференциален, колкото наподобява на пръв взор. Той частично беше контрактуван при президентството на Обама и смесва остарели покупко-продажби, някои нови търговски връзки и бъдещи покупки, които още не са уредени.

Пентагонът сподели предишния месец, че Саудитска Арабия е подписала писма за " предложение и приемане " на военни покупки за едвам 14,5 милиарда $, и удостовери през вчерашния ден, че нищо повече не е достигнало този стадий.

Тези писма, издавани когато американското държавно управление утвърди предлагана оръжейна продажба, прецизират неговите условия. Много от тези 14,5 милиарда $ са за система за противоракетна защита - контракт, по който наподобява е реализиран по-голям прогрес, в сравнение с по други значими вложения, само че който още не е приключен.

Освен това предходната година Държавният департамент пресметна, че в случай че бъде изпълнен целият предстоящ бизнес за 110 милиарда $, той в последна сметка " може да поддържа десетки хиляди нови работни места в Съединените щати ". Това е доста по-малко от 500-те или 600-те хиляди работни места, които съгласно Тръмп ще сътвори оръжейната договорка.

Подробностите по пакета са нищожни и няма оповестени данни какво тъкмо е било препоръчано за продажба и на каква цена.

Изследователската работа на Конгреса разказва пакета като комбиниране сред продажби, препоръчани от президента Барак Обама и разисквани с Конгреса, и нови продажби, които още се създават.

" Много малко неща са сменили притежателите си ", споделя старши сътрудникът в Института " Брукингс " и някогашен чиновник на Централно разузнавателно управление на САЩ и министерството на защитата Брус Ридъл.

Междувременно няма удостоверение от нито една от двете страни, че " кралството се е съгласило да похарчи и влага 450 милиарда $ в Съединените щати ", както сподели Тръмп в своето изказване. Говорителката на Белия дом Линдзи Уолтърс не отговори на питане да изясни сумата.

Съединени американски щати са изнесли артикули за едвам 16 милиарда $ за Саудитска Арабия предходната година и са внесли даже повече. Цялото годишно икономическо произвеждане на Саудитска Арабия се прави оценка на 684 милиарда $. Инвестирането на 450 милиарда $ от Саудитска Арабия в Съединени американски щати би означавало към 6 % от цялата саудитска стопанска система да отиде в Съединени американски щати, в случай че това бъде разпределено да вземем за пример за 10 години.

При своето посещаване в Съединени американски щати през март престолонаследникът направи неразбираемо изказване за възможни саудитски вложения в Съединени американски щати, които може да са на стойност 400 милиарда $, като сподели съгласно уеб страницата " Арейбиън бизнес ": " Много неща могат да бъдат уредени в близко бъдеще. "

По-рано Съединени американски щати постановиха наказания на 17 саудитски чиновници, обвинени за виновни или съучастници в гибелта на Хашоги. Членове на Конгреса желаят Съединени американски щати да последват образеца на страни, подхванали по-твърди дейности. Германия да вземем за пример забрани износа на нови оръжия за Саудитска Арабия и спря утвърден по-рано експорт на оръжия. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР