Президентът Джо Байдън разговаря снощи с родителите на репортера на

...
Президентът Джо Байдън разговаря снощи с родителите на репортера на
Коментари Харесай

Байдън разговаря с родителите на задържания в Русия американски журналист

Президентът Джо Байдън беседва нощес с родителите на репортера на Уолстрийт джърнъл Еван Гершкович , близо две седмици откакто той беше арестуван в Русия и упрекнат в шпионаж, заяви Асошиейтед прес.

Байдън се обади на фамилията по време на полета си за Белфаст, откъдето стартира четиридневното му посещаване в Северна Ирландия и Ирландия. Разговорът се състоя ден откакто администрацията на Байдън публично разгласи, че репортерът е бил " непозволено арестуван ".

Определянето на задържането като непозволено значи, че избрана работа на Държавния департамент ще се заеме с напъните за освобождението му, отбелязва АП. Както американското държавно управление, по този начин и Wall Street Journal изрично отхвърлят съветското обвиняване, че Гершкович е разузнавач.

" Даваме си ясна сметка, че това, което се случва, е изцяло нелегално, и го обявихме за такова " , сподели Байдън. " Това трансформира динамичността. "

Прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер съобщи пред медиите след диалога, че Байдън е сметнал, " че е доста значимо да се свърже със фамилията на Еван, с родителите му. " Тя сподели, че ориста на 31-годишния Гершкович е била " преди всичко " за президента.

Говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби съобщи, че съветското държавно управление към момента не е предоставило на Съединени американски щати консулски достъп до Гершкович. Той акцентира, че Държавният департамент е желал достъп до него " от момента, в който разбрахме, че е арестуван ".

Руските управляващи арестуваха Гершкович в Екатеринбург, четвъртия по величина град в Русия, на 29 март. Той е първият от Студената война насам американски сътрудник, арестуван по обвиняване в шпионаж.

Байдън дойде на летището в Белфаст тази нощ и беше посрещнат на летището от английския министър председател Риши Сунак. Днес той ще прекара към половината ден в града, като ще беседва със Сунак, преди да отиде в Университета на Ълстър, с цел да означи годишнината от съглашението от Разпети петък.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР