Президентът Джо Байдън почти не беше спал, докато пътуваше към

...
Президентът Джо Байдън почти не беше спал, докато пътуваше към
Коментари Харесай

72 часа на Байдън в Европа - подготовка на Запада за следващия етап от войната на Путин

Президентът Джо Байдън съвсем не беше спал, до момента в който пътуваше към Киев по-рано тази седмица, седейки безсънен, до момента в който неговият вагон със пердета пресичаше военната зона, която оформи толкоз огромна част от неговото президентство, написа СиЕнЕн.

Байдън напусна Европа три дни по-късно, откакто мощно се ангажира още веднъж да поддържа Украйна, когато тя навлезе във втора година на спор, работейки, с цел да отхвърли подозренията по отношение на дълготрайността на американската поддръжка и непосредствено обвинявайки своя сътрудник в Кремъл за тласкането на континента във война.

72-та часа на Байдън в Украйна и Полша, са измежду най-значимите от неговото президентство, кулминационната точка както на деликатното, извънредно секретно обмисляне от сътрудници на Белия дом, по този начин и на неповторимия, поддържан от десетилетия мироглед на президента за ролята на Америка в света.

В диалози със сътрудници, задгранични сътрудници и даже по телефона със брачната половинка си по време на визитата си, Байдън твърди, че пътуването му тази седмица е от значително значение, с цел да покаже на света, че Съединени американски щати няма да се двоумят в поддръжката си.

Тъй като Air Force One се завръща във Вашингтон обаче, е мъчно да се пренебрегват задаващите се въпроси, на които визитата на Байдън не даде доста отговори: по какъв начин и по кое време войната ще завърши.

" Ще продължи да има тежки и доста горчиви дни, победи и нещастия ", сподели Байдън в забележки от градините на Варшавския палат, осветени трагично и препълнени с многохилядна аудитория, развяваща флагове. " Но Украйна е готова за идната борба. И Съединените щати, дружно с нашите съдружници и сътрудници, ще продължат да пазят гърба на Украйна, до момента в който тя се пази. "

Байдън не е тръгнал безусловно на тазседмичното пътешестване, с цел да даде по-добра картина на края на войната, нито пък интензивно тласка украинците към масата за договаряния с Русия. Всъщност Байдън и неговите помощници не считат, че съветският президент Владимир Путин е покрай търсенето на споразумяване на войната, усещане, единствено подсилено от войнствената и, съгласно тях, лъжлива тирада на Путин от Москва във вторник.

И въпреки всичко под обещанията на Байдън за продължение на поддръжката за Украйна остава угриженост, споделяна с европейските му съдружници, че войната може да изпадне в задънена улица, защото всяка страна вижда дребни облаги и загуби без ясна траектория.

Какво следва

Огромният приток на оръжия, муниции и техника, изпратени от Съединените щати и други страни през последните няколко месеца, имаше за цел значително да помогне на Украйна да обезпечи облаги на бойното поле, които биха могли да укрепят позицията й на маса за договаряния, която следва да бъде избрана с Русия.

Има непрекъснати опасения за това по какъв начин Украйна употребява тези запаси измежду някои американски и европейски чиновници, които насърчиха украинския президент Володимир Зеленски да се концентрира върху планирането и провеждането на пролетна контраатака, вместо да води борба на голям брой фронтове, някои с по-малко стратегическо значение от други.

В диалога си при закрити врата в Киев в понеделник Байдън и Зеленски " прекараха време в диалози за идващите месеци, във връзка с бойното поле и това, от което Украйна ще се нуждае във връзка с качествата, с цел да може да успее на бойното поле ", съгласно Съветникът по националната сигурност на Съединени американски щати Джейк Съливан, един от дребния брой помощници, които придружаваха президента при тайното му посещаване в Украйна.

Показателно е, че Съливан сподели, че огромна част от фокуса на Байдън по време на еднодневното пътешестване във военната зона е била изразходвана в обмисляне по какъв начин ще повдигне тези въпроси пред Зеленски, когато седнат да беседват в златно-белия Мариински замък в Киев.

" Той беше много концентриран върху това по какъв начин ще подходи към диалога си с президента Зеленски и частично по какъв начин двамата в действителност ще гледат през 2023 година и ще се опитат да стигнат до общо схващане какви са задачите, до каква степен се пробва да стигне Украйна и по какъв начин Съединените щати могат най-ефективно да ги поддържат дружно с нашите съдружници и сътрудници, с цел да стигнат до такава степен, където желаят да стигнат ", сподели той.

След това помощниците на Байдън бяха притиснати за това по какъв начин тъкмо е протекла тази полемика, като се изключи че споделиха, че ще има следващи диалози сред американски и украински публични лица през идващите дни и седмици.

Почти несъмнено в диалозите бяха повдигнати непрекъснатите претенции на Зеленски за по-сложни оръжия, в това число ракети с по-голям обхват и изтребители. Някои от другите съдружници на Байдън в района се застъпиха за изпращането на подобен тип съвременни оръжия, защото се стремят да обезпечат на Украйна някакво преимущество в продължаващата война.

В по-ранни срещи Зеленски също бе попитал дали Белият дом може да посвети някои членове на екипа на Съединени американски щати, с цел да оказват помощ за по-нататъшното създаване на спокойно предложение от 10 точки, което той показа за първи път предходната година. И въпреки всичко тази работа продължава и съвсем не се говореше за мирни договаряния по време на пътуването на Байдън тази седмица.

Байдън се връща във Вашингтон на борда на Air Force One в сряда вечерта. Той се спъна, до момента в който се изкачваше по стъпалата на самолета, преди да влезе за към деветчасовия полет назад до столицата на Съединени американски щати.

Байдън и Путин са подготвени за дълъг спор

Вместо това президентът концентрира забележките си във Варшава - удивително послание, което разработваше от седмици - върху възвестяването на продължаващата опозиция на украинците и обвиняванията на Путин в жестокости.

" Президентът Путин избра тази война ", съобщи той. " Всеки ден, в който войната продължава, е негов избор. Той можеше да постави завършек на войната с една дума ".

Няколко часа по-рано и на няколкостотин километра разстояние, Путин изнасяше личната си значима тирада пред политическия и боен хайлайф, предлагайки трагично друг роман за войната, до момента в който обвиняваше Запада, че е трансформирал Украйна в световна борба.

Разликите сред двете речи бяха огромни както по наличие, по този начин и по темперамент. Байдън беше показан във Варшава с пулсиращ поп химн; Путин като че ли приспа някои от публиката с обръщението си от час и 45 минути. В сряда Байдън сподели, че е " огромна неточност " Путин да разгласи, че стопира присъединяване на страната си в контракта за понижаване на нуклеарните оръжия Нов СТАРТ.

Колкото и разнообразни да бяха изявленията на двамата мъже обаче, те наподобява се съгласиха, че войната в Украйна няма да завърши в близко бъдеще.

" Трябва да бъдем почтени и с ясни очи, когато гледаме идната година. Защитата на свободата не е работа за един ден или за една година. Винаги е мъчно, постоянно е значимо ", сподели Байдън.

Помощниците на Байдън споделиха, че забележките му са били предопределени за голям брой аудитории: обсадения украински народ, полското население, което е поело огромна част от външната тежест, руснаците, които може да са разочаровани от неуспехите на своите водачи.

Но, най-малко съгласно мнението на някои от екипа му, най-важни са слушателите в Съединените щати, на хиляди километри от фронтовите линии, без директен интерес във войната и - съгласно социологически изследвания - смекчаващи поддръжката си за продължение на американската помощ.

Въпроси за задължения вкъщи

Критиците на Байдън използваха пътуването му тази седмица, с цел да го обрисуват като разсеян към потребностите на личната си страна, като се хванаха за разлив с отровен химикал, породен от дерайлиране на трен в Охайо, като образец за американска рецесия, заслужаваща вниманието му.

" Можем ли първо да признаем обстоятелството, че да, Байдън е в Полша, само че не би трябвало ли да бъде с тези хора в Охайо? " попита Ники Хейли, някогашният губернатор на Южна Каролина и дипломат на Съединени американски щати в Организация на обединените нации, която в този момент се бори за номинация за президент на Републиканската партия, по време на предизборна спирка в Айова. " Винаги, постоянно би трябвало по време на рецесия да отидете неотложно при хората си. "

След речта си във вторник във Варшава Байдън в действителност беседва по телефона от хотела си с губернаторите на Охайо и Пенсилвания, дружно с ръководителя на Агенцията за запазване на околната среда, с цел да обсъдят обстановката. " Потвърдих уговорката си да се уверя, че имат всичко, от което се нуждаят ".

Но той също по този начин употребява опцията да разкритикува републиканците - в това число някогашния президент Доналд Тръмп, който е на път да посети Охайо в сряда - за загуба на регулации и затрудняване на укрепването на железопътната сигурност.

Помощниците на Байдън в последна сметка имат вяра, че републиканските членове на Конгреса ще продължат да оказват поддръжка за Украйна, подкрепени от твърдата поддръжка на водачите на Републиканската партия Мич Макконъл и Кевин Маккарти макар митингите на някои от членовете на тяхната партия.

Въпреки това рецензиите тази седмица, че Байдън е прекомерно концентриран в чужбина, са показателни, изключително от републиканец като Хейли, който възприе по-традиционен мироглед за ролята на Америка в света.

Може би най-страстният апел тази седмица за дълготрайно американско присъединяване в Европа не пристигна от самия Байдън, за който концепцията е вродена, а от полския президент Анджей Дуда, в миналото основен съдружник на Тръмп, който даже предложи да наименуват военна база " Форт Тръмп " в чест на своя другар.

Първоначално гледан скептично от администрацията на Байдън поради досиетата му в региона на човешките права и преобръщането на някои демократични правила, Дуда се обрисува като главен сътрудник на Съединените щати в Източна Европа на фона на вилнеещата война в Украйна, наблюдавайки големия приток на бежанци и трансформирайки Полша в логистичен център за доставките на западна военна помощ през границата.

Говорейки с Байдън във вторник, Дуда сложи събитията от тази седмица в един древен подтекст на мощно американско наличие на континента.

" Съединените щати... неведнъж демонстрираха своята отговорност за европейските въпроси по време на Първата международна война, по време на Втората международна война, по време на Студената война. Всеки път те възстановяваха демократичните правила. Всеки път Съединените щати връщаха свободата ", сподели той.

" Всички ние ", продължи той, " гледаме какво направихте през вчерашния ден и имаме вяра, че Америка е в положение да поддържа международния ред. "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР