Президентът Джо Байдън обяви нова ера в отношенията между САЩ

...
Президентът Джо Байдън обяви нова ера в отношенията между САЩ
Коментари Харесай

Индия и САЩ задълбочават отношенията си със сделки в отбраната и технологиите

Президентът Джо Байдън разгласи нова епоха в връзките сред Съединени американски щати и Индия, откакто посрещна в Белия дом индийския министър-председател Нарендра Моди и разгласи покупко-продажби в региона на защитата и търговията, ориентирани към противопоставяне на световното въздействие на Китай.Партньорството е " по-силно, по-близко и по-динамично от когато и да било в историята ", съобщи Байдън на взаимна конференция с Моди, а икономическите връзки са " в напредък ", като търговията се е нараснала повече от два пъти през последното десетилетие.

Президентът Джо Байдън разгласи нова епоха в връзките сред Съединени американски щати и Индия, откакто посрещна в Белия дом индийския министър-председател Нарендра Моди и разгласи покупко-продажби в региона на защитата и търговията, ориентирани към противопоставяне на световното въздействие на Китай.

Партньорството е " по-силно, по-близко и по-динамично от когато и да било в историята ", съобщи Байдън на взаимна конференция с Моди, а икономическите връзки са " в напредък ", като търговията се е нараснала повече от два пъти през последното десетилетие.

В същото време Моди приказва за " нова глава " в стратегическите връзки сред двете страни. " 1.4 милиарда души в Индия желаят дружно с мен трикольорът на Индия и звездите и линиите на Америка постоянно да продължат да летят все по-високо и по-високо ", съобщи Моди, представен от Financial Times.
Реклама
Според изискванията на договорката сред двете страни Индия се ангажира да закупи въоръжени дронове MQ-9B SeaGuardian, които се създават от американската компания General Atomics. Освен това компанията за полупроводници Micron ще построи цех в Индия на стойност 2.75 милиарда $, като инвестицията на американската компания възлиза на 800 млн. $. Двамата водачи подписаха и съглашение, съгласно което General Electric ще създава изтребители в азиатската страна, като това ще се случва посредством съдействието на локални сдружения в сектора.

Голяма част от споразуменията сред Вашингтон и Ню Делхи, в които се включват и взаимни действия в областта на Космоса, целят възстановяване на опциите за общи дейности сред армиите на двете страни. " Планираме повече дружно, упражняваме повече дружно ", споделя американски държавен източник на Financial Times. Той добави, че общите им дейности няма да се лимитират само до Индийския океан, като ще обзет и Тихия океан. Защо Съединени американски щати държи толкоз на Индия? Индо-тихоокеанският район е мястото, където Съединени американски щати евентуално се нуждае най-вече от въздействието на Индия. Вашингтон от дълго време гледа на страната като на контраст на възходящото въздействие на Китай в района.

От друга страна индийската дипломация става все по-настоятелна, като мнението на Ню Делхи е, че това е моментът страната да блесне на международната сцена. Тази теза е подкрепена от няколко фактора - Индия е една от дребното позитивни стопански образци в света сега. Освен това геополитическите настроения също подкрепят идеята на Ню Делхи - множеството страни желаят индустриална опция на Китай, а Индия също има голям пазар с разрастваща се междинна класа. Това прави страната добър вид за страни и световни компании, които следват политика на Китай плюс едно.

За да успее да притегли Индия в своята сфера на въздействие, Съединени американски щати се пробва да сътвори дълготрайни връзки сред двете страни. Двете сфери в центъра на тази политика са технологията и защитата. Технологичната връзка на Ню Делхи и Русия в никакъв случай не е била основна, като това се дължи на лимитираните благоприятни условия на Москва в това направление.
Реклама
Това е и повода двете страни да подпишат Инициатива за сериозни и нововъзникващи технологии. Сделката ще разреши на американски и индийски компании и университети в разнообразни браншове, в това число ИТ, Космос, защита, изкуствен интелект, обучение и опазване на здравето, да работят дружно.

Въпросът с защитата обаче е по-труден за решение. Азиатската страна е най-големият вносител на оръжия в света, а на Русия се падат 45% от покупко-продажбите, сочат данни за интервала сред 2017 и 2022 година Важното в тази ситуация е, че делът на Москва е бил 65% до 2016 година Именно това дава вяра на Вашингтон, че вносът от Москва може да продължи да понижава. Делът на Вашингтон набъбна, само че към момента е единствено 11%, зад 29% на Франция.

Според Майкъл Кугелман, шеф на Института за Южна Азия към мозъчния концерн Wilson Center във Вашингтон, отношението на Съединени американски щати към Индия по отбранителните въпроси е много близо до това, което получават съдружниците на Вашингтон. " Ако погледнете последните резултати, може да се твърди, че отношението, което Съединени американски щати дават на Индия, не се разграничава от това, което дава на доста от своите съдружници ", сподели той пред BBC.

Това се случва, макар че Индия е една от дребното страни, които не престават връзките си с Русия след началото на войната в Украйна. Това, от една страна, се дължи на дългогодишната политика на Ню Делхи да се търси необвързаност - или стратегическа автономност, както я назовават през последните години. От друга обаче, азиатската страна се възползва от западното ембарго за импорт на съветски енергийни артикули и доста усили доставките на нефт от Русия. Руският нефт съставлява съвсем 20% от годишния импорт на суровината, като през 2021 година този индикатор е едвам 2%, сочат данни на индийския държавен заемодател Bank of Baroda. Покупките на Индия от Русия надминаха тези от Китай и Москва се трансформира в най-големия вносител за Индия.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР