Президентът Джо Байдън е изправен пред труден избор как да

...
Президентът Джо Байдън е изправен пред труден избор как да
Коментари Харесай

Отмъщението на Джо Байдън срещу Иран: Три възможни изхода

П резидентът Джо Байдън е изправен пред сложен избор по какъв начин да реагира на офанзивата с дрон, при която починаха трима американски бойци. 

Говорителят на Съвета за национална сигурност (СНС) Джон Кърби съобщи: " Не търсим война с Иран ". Съединени американски щати упрекват Техеран за дейностите на съдружниците си при неделния удар по инсталацията " Кула 22 " в североизточна Йордания, при който бяха ранени и десетки чиновници. 

Ако Съединени американски щати не подхващат решителни дейности, това може да бъде сигнал за уязвимост, който да докара до нови набези. Но прекомерно решителните дейности могат да провокират ескалация от страна на Иран и неговите съдружници на фона на високото районно напрежение, дължащо се на войната сред Израел и “Хамас ” в Газа и нападенията на хутите в Йемен против корабоплаването в Червено море. 

" Става дума за потребление на мандат за нарушение и понижаване " на опциите на Иран и съюзническите му групировки, споделя Андрю Борен, изпълнителен шеф на световната компания за разузнаване на закани Flashpoint. 

Възмездието ще бъде по-всеобхватно от еднократните удари, които Съединени американски щати са нанасяли до момента по цели, свързани с Иран, тъй като " това, което е правено, не е дало резултат ", прибавя той.

" Целите би трябвало да се трансформират, тъй като това равнище на принуждение и нарушение на международната търговия и нападенията против комерсиалното мореплаване и цивилното население би трябвало да спрат ", счита той. 

Насочване към обекти на IRGC в Ирак и Сирия 

На територията на Ирак и Сирия има доста бази и оръжейни хранилища, принадлежащи на подкрепяните от Техеран милиции, които са подготвени, оборудвани и финансирани от Силите на " Кудс " на Корпуса на гвардейците на Иранската революционна армия (КГР) на Иран, макар че не е наложително да са ръководени от тях. 

Досега ракетните удари с точно ориентиране по тези бази не са съумели да възпрат милициите, които са направили над 170 набези против американски бази в района от началото на войната в Газа след нападенията на бойците на “Хамас ” на 7 октомври в южната част на Израел. 

Представители на Съединени американски щати обявиха, че разновидностите включват нанасяне на удари по ирански личен състав в Сирия или Ирак или по ирански военноморски активи в Персийския залив, заяви Politico. 

" Мисля, че главният избор на администрацията на Байдън ще се насочи към оборудванията на иранските революционни гвардейци в Сирия и Ирак ", споделя Денис Фриц, шеф на Eisenhower Media Network (EMN), която натъртва на мира и дипломацията във външната политика на Съединени американски щати. 

Но Фриц, пенсиониран основен сержант от Военновъздушните сили на Съединени американски щати, показва, че на сходен ход Иран може да отговори непосредствено " с набези против американски кораби и бази в Близкия изток, в които е настанен нашият личен състав ", а това може да докара до по-широка война. 

Кибератаки 

Групи, свързани с подкрепяната от Иран " Ос на съпротивата ", са правили удари против снабдители на сериозна инфраструктура и медийни организации, което значи, че ответните дейности на Съединени американски щати могат да имат киберкомпонент, сподели Борен. 

Сред по-меките ограничения, които Съединени американски щати биха могли да прегледат, са по-интензивни финансови наказания, ориентирани към членовете на иранския режим и техните фамилии, само че биха могли да включват и хакерски атаки или изходящи офанзивни кибероперации. " Не е належащо да изстреляте ракети в Иран, с цел да нарушите иранския боен потенциал ", сподели той.  

" Промяната ще бъде и прекосяване към акция за деградиране, нарушение и в последна сметка може би заличаване на тази мрежа ", прибавя той. 

Директен удар по Иран  

Ответните удари по хутите в Йемен и преместването на военноморските сили на Съединени американски щати на застрашителни позиции до момента не са възпрели насилието, подкрепяно от Техеран, което подтиква някои апели за по-директни ответни дейности против самия Иран. 

" Единственото нещо, което иранският режим схваща, е мощ. Докато не платят цената с инфраструктурата и персоналния си състав, офанзивите против американските войски ще продължат ", съобщи сенаторът на Южна Каролина Линдзи Греъм в обява в X.   

South Carolina Republican Senator Lindsey Graham says, “Hit Iran now. Hit them hard. ”

Follow:
— AF Post (@AFpost)
Борен съобщи, че ударът в Йордания в неделя " отваря набор от действия, които до момента евентуално не са били приятни за американската общност ". 

" Нанасянето на удари по цели, които дейно ще понижат и лишат Иран от опцията да дава спомагателни запаси на терористичните групи, извършващи този тип офанзиви, може да изисква интервенции с резултат вътре в Иран, които носят риск от прекосяване към положение на война сред Иран и Съединени американски щати ", споделя той. 

Но и Вашингтон, и Техеран упорстват, че не желаят да влизат в пълномащабна война, а Техеран може да отговори, като се опита да затвори Ормузкия пролив, през който минават 20% от международния нефт и газ, нанасяйки удар на международната стопанска система. 

" Ограничени офанзиви против цели в Иран биха довели до съразмерни ирански ответни ограничения. Така че нападенията против ирански уреди на армията или военновъздушни и военноморски бази биха довели до ответни офанзиви против американските бази в Ирак и Сирия ", споделя Матю Хох, шеф на ЕМН. 

" Иранският отговор на убийството на военачалник Касем Солеймани от Съединени американски щати през януари 2020 година е добър образец за това. Надявам се, че това е мястото, където спорът завърши. Съществува обаче заплаха това да не завърши и да се стигне до нарастващ цикъл на ответни дейности, за който упорстват Съединени американски щати и Иран ", споделя той. 

Dennis Fritz, director of which emphasizes peace and diplomacy in U.S. foreign policy, said he believes Biden will choose to target IRGC facilities in Syria and Iraq, though he added such a move could lead to a wider war.
— Newsweek (@Newsweek)
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР