През зимата трябва да управлявате автомобила си по различен от

...
През зимата трябва да управлявате автомобила си по различен от
Коментари Харесай

Какво да не правим с колата през зимата: 5 правила, които не се спазват

През зимата би трябвало да управлявате автомобила си по друг от другите сезони метод - премисляйте всяко деяние, с цел да не навредите на персоналното си превозно средство и да не попаднете в скъпи поправки. Повечето препоръки на тази тематика, в това число и тези, за които и money.bg е писал, нормално споделят какво да вършим при избрани обстановки, свързани със употребата на колата при суровите зимни условия.

В автомобилната процедура има и правила, препоръчващи какво всеки водач не трябва да прави, а би трябвало прецизно да съблюдава. Но даже опитни притежатели на коли по някаква причина ги пренебрегват.
 Защо е значимо да караме колата през зимата: 6 аргументи
Защо е значимо да караме колата през зимата: 6 аргументи

Автомобилът не обича да стои на едно място, би трябвало да се движи, с цел да работят вярно негови системи

И по този начин, какво не би трябвало да се прави с колата през зимата:

1. Използване на ръчната спирачка

Някои водачи доста обичат да употребяват ръчната спирачка през зимата, без значение от нуждата, метеорологичните условия и времето за паркиране. Но дърпането на ръчната спирачка не постоянно си заслужава. Освен това, в случай че оставите колата на ръчната спирачка цяла нощ, тогава до сутринта спирачните накладки и проводящото жило може да замръзнат и няма да можете да се движите. Такъв проблем може да възникне в кола както със задни барабанни спирачки, по този начин и с дискови спирачки.

Ако все пак решите да употребявате ръчната спирачка, с цел да избегнете изненади, добре е да изсушите добре спирачките с няколко интензивни прекъсвания преди паркиране. Ако сутринта колата с барабанни спирачки към момента не желае да се движи, тогава барабаните могат да се залеят с топла вода и леко да се почукат с дървен предмет. Накладките, които са замръзнали за спирачните дискове, могат да се размразят с течност за миене за зимата.

Най-добре, несъмнено, пробвайте се да не употребявате ръчната спирачка през зимата, с цел да не страдате заран. Но в случай че ръчната спирачка ви е извънредно нужна, пробвайте се да оставите малко място и при паркиране - при придвижване обратно с цялата маса колелата се отблокират по-лесно и по-бързо.

2. В ърте не на стартера до последно

Ако моторът не започва от първия опит, тогава няма смисъл да въртите стартера " до дупка ". Максимумът, който можете да си позволите, е да извършите втори и трети опит. При безупречен батерия най-вероятно моторът " ще хване " и ще възпламени. Но в случай че това не оказа помощ, тогава е безсмислено да продължите в допълнение да намалявате ресурса на стартера. В последна сметка можете просто да го извадите от строя и тогава казусът ще бъде доста по-сериозен от просто изтощена акумулаторна батерия.
 7 автомобилни мита, в които и опитни водачи не престават да имат вяра
7 автомобилни мита, в които и опитни водачи не престават да имат вяра

Автомобилната среда е цялостна с " експертни " отзиви, правила и препоръки, които не постоянно са достоверни

Има метод да помогнете на колата по-лесно да започва в студа:
Преди да стартирате автомобила, " събудете " акумулатора, като включите късите или дългите светлини за 15-20 секунди. Това ще затопли електролита и ще усили потенциала на батерията. Преди да завъртите ключа, изключете всички потребители на електрическа енергия: парно, отопление на седалки и задното стъкло, мултимедийна система и фарове.
3. Да се държи резервоарът полупразен

Разходът на гориво обичайно се усилва през зимата. Но това не стимулира водачите да стопират по-често на бензиностанцията. Въпреки това мощно се предлага да допълвате резервоара за гориво по-често. Това усилва възможностите за безпроблемно пускане на мотора заран.

Тук влиза в действие едно просто предписание. Колкото повече празно място има в резервоара, толкоз повече влага се кондензира вътре. И когато колата изстине, тя кристализира, което затруднява работата на горивната помпа.

Що се отнася до горивото, в студено време въпросът за неговото качество е изключително изострен. Трябва да зареждате с гориво, предложено от автомобилния производител, единствено на бензиностанции с потвърдено качество. Тогава вашата машина ще започва ще се движи в мразовитите сутрини без проблеми.
 Какво да се смени незабавно след покупка на използван автомобил
Какво да се смени незабавно след покупка на използван автомобил

Добре е неотложно да посетите сервиз и да извършите редица процедури, с цел да шофирате колата си умерено

4 . Включ ване на всички потребители на електричество едновременно

Много водачи, незабавно откакто се качат в автомобила си през зимата, включват всички консуматори на електрическа енергия, които имат: фарове, отопляеми седалки и задно стъкло, предно стъкло, огледала, радио и даже волан. Поради внезапното повишение на температурата на диодния мост алтернаторът стартира да страда. По-добре е да не го натоварвате ненужно, защото този детайл е много безценен и се заменя с огромен труд.

Тъй като температурният диапазон на диодния мост през зимата е значителен и полупроводниците стават изключително уязвими при такива условия, рискът от щета при тях се усилва.

Замръзналият алтернатор би трябвало да се натоварва последователно. Не включвайте електрически потребители незабавно след качване в автомобила. Изчакайте пет минути след пускане на мотора и активирайте отоплението на седалката. Пет минути по-късно - затопляне на предното стъкло. След още няколко минути отоплението на задното стъкло и други потребители на сила могат да бъдат задействани.

Някои модели имат умна електроника. Той без значение лимитира едновременното задействане на мощни потребители на сила и следи спада на напрежението на алтернатора и температурата на открито, само че не предлагаме да разчитате напълно на електрониката. Все отново е по-добре да активирате спомагателни потребители последователно, с дребни шпации. Така увеличавате ресурса на частите и си спестявате непредвидени разноски.

5 . Ми ене на колата

Сред притежателите на коли има " чистофайници ", които постоянно мият своя обичан " стоманен кон " даже през най-студените зимни дни.

Но това единствено утежнява положението му. Измиването на кола в студено време последователно ще унищожи боята им. Това не значи, че не е нужно да се грижите за външния тип на автомобила. Просто задължително посещавайте закрити автомивки по-рядко и не в доста студени дни. Така ще запазите боята по-дълго в положително положение - няма да се напука.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР