През зимата хората ползват средно по 800 киловат часа месечно,

...
През зимата хората ползват средно по 800 киловат часа месечно,
Коментари Харесай

Енергийното министерство иска по-скъп ток при по-високо потребление

През зимата хората употребяват приблизително по 800 киловат часа месечно, а през лятото – 300 киловат часа ток. Всичко над тези стойности ще бъде по цена на свободния пазар.
Изчисленията на енергийните админи показа на брифинг във ведомството си енергийният министър Росен Христов.
„ Данните, които са ни дали, демонстрират, че се покриват над 90% от употребяваното от потребителите ”, сподели Христов и изясни, че в тези калкулации има запас, с цел да обхване всички семейства. Сега настоящите цени остават до тези равнища на консумации.

„ Идеята ни е потребителите да имат допустимо най-еднакви сметки за ток, парно и природен газ. В момента вършим калкулации, с цел да забележим дали има разлика.

Когато това не е допустимо, ще създадем промяна, с цел да кажем – 100 киловат часа ток се равняват на несъмнено количество газ за отопление на обещано жилище ”, сподели още Христов.
Прехвъляне на диференциран пазар е допустимо, откакто има формулировка за енергийна беднотия, посочи той.
„ Идеята е да защитим тези, които имат потребност от отбрана. Смятаме да отложим либерализацията на пазара на енергийните консуматори допустимо най-дълго – до 2024 година ”, сподели още енергийният министър.
„ Има консуматори, които не могат да си разрешат пазарните цени на тока. Гледаме да ги защитим, само че бюджетът не го разрешава това нещо ”, добави Христов.
Той разясни, че Регламент за справяне с високите цени на силата е признат в Брюксел на 6 октомври.
„ Имахме и съвещание на Кризисния щаб, след което в Министерството на енергетиката имаше среща с всички заинтригувани страни…
Постигнахме уравновесено решение – всички си потеглиха еднообразно недоволни от срещата ”, изясни с усмивка Росен Христов.
Отоплението на дърва, въглища и пелети не се води към Министерството на енергетиката, а е към Земеделското министерство, изясни министърът.
На брифинга той разяснява и вчерашното решение на служебните министри от кабинета на Гълъб Донев – за отпадане възбраната да се търси нуклеарно гориво за АЕЦ „ Козлодуй ” единствено от избрани компании.

Христов напомни изненадващото посещаване на някогашния министър председател Кирил Петков в нуклеарната ни електроцентрала и изясни, че задачата е била да се подписа контракт с избрана компания, която да зарежда с гориво атомната ни електроцентрала.
„ Министър-председателят и делегация в последния ден безусловно се изсипаха в АЕЦ „ Козлодуй “, с цел да подпишат контракт с „ Уестингхаус ”.
Тази компания няма сертифицирано гориво, няма по какъв начин да подпишат контракт – това е атомна централа, не е смешка работа ”, сподели Христов и оспори експертизата в енергийната сфера на някогашния енергиен министър Александър Николов.
„ Не може страната да контракти положителни условия, когато има единствено един източник. “Фраматом “ са декларирали предпочитание.
Целта ни е да не работим с съветски компании.

Въпросът е да отворим конкуренция за всичко – европейско и американско, с цел да дадем най-хубавите условия.
Процесът на оценка е много дълъг. За 5-ти блок на АЕЦ „ Козлодуй ” имаме контракт за 2024 година ”, разясни енергийният министър.
По време на брифинга от „ Продължаваме промяната ” изпратиха имейл, в който пишат, че са обезпокоени от последните дейности на служебното държавно управление, които застрашавали енергийната сигурност и самостоятелност на България.
„ Управляващите анулираха решение на кабинета „ Петков “ от 13 юли 2022 година, обвързвано с доставките на свежо нуклеарно гориво за АЕЦ „ Козлодуй ”.
Така, в цялостно несъгласие с причините за обезпечаване на конкурентна среда, служебното държавно управление на практика стопира достъпа на българската АЕЦ до различното гориво и слага страната според от обичайния снабдител ТВЕЛ /Руска федерация/.

Припомняме, че гориво за реакторите, които се употребяват в АЕЦ „ Козлодуй “, създават и две европейски компании – Уестингхаус /Швеция/ и Фраматом /Франция/ ”, пишат от Политическа партия.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР