През зимата е наложително да загреете двигателя преди да потеглите,

...
През зимата е наложително да загреете двигателя преди да потеглите,
Коментари Харесай

Финландски методи за бързо и безопасно подгряване на двигателя на автомобила през зимата

През зимата е неотложно да загреете мотора преди да потеглите, без значение какво споделят някои специалисти. Но е реалност, че моторите се загряват много дълго време. Това се отнася както за дизелови, по този начин и за бензинови елементи. Как да ускорим процеса бързо и безвредно? Разказваме ви за няколко метода, постоянно употребявани във Финландия.

При леден старт моторът изпитва увеличени натоварвания, защото маслото, което се е стекло в картера през нощта, не е в положение неотложно да потече към всички триещи се елементи на мотора с вътрешно горене. Следователно има нараснало изхабяване на буталата и стените на цилиндъра.

Един от методите за удължение ресурса на мотора идва от Север. Тайната е елементарна: би трябвало да се уверите, че моторът не е изстинал след последното пътешестване. Тоест при люти зими въобще не е належащо да се гаси при всяко прекъсване. Този трик постоянно се употребява във Финландия, само че у нас е неупотребим.

Ако се съсредоточим върху климата у нас и по-конкретно на зимните условия, тогава е подобаваща една по-лека версия на този способ. Проблемът е, че в колата би трябвало да инсталирате система за отдалечено пускане на мотора и да настроите таймера ѝ. Да кажем, че колата би трябвало да се пали за по няколко минути на всеки два часа. Така моторът няма да има време да се охлади и на сутринта ще седнете в топъл интериор. Този способ също е постоянно употребен във Финландия

Ако обаче няма по какъв начин да монтирате система за отдалечено пускане на мотора, що се отнася до актуалните инжекционни мотори, финландците имат и друго решение. За тях доста малко нарастване на оборотите, да речем, до 1800-2000 оборота в минута, е задоволително с цел да загреят по-бързо. За да извършите това, е задоволително деликатно да натиснете десния педал и да държите стрелката на оборотомера в посочения диапазон.

Друг колорит е, че колкото по-голямо е натоварването на мотора, толкоз по-бързо се загрява. Но тук е значимо да не се претрупва елементът, тъй като до момента в който е леден, топлинните му клирънси са надалеч от оптималните, а масленият пласт върху триещите се елементи е прекомерно тъничък. Затова оставете мотора да работи на луфт за малко или с малко по-високи обороти и чак тогава започнете да шофирате.

И най-после, последният съвет е, че можете да паркирате колата си на мястото, където минава отоплителната мрежа. Такова може елементарно да бъде открито, защото над него няма сняг. По този метод заран, когато желаете да подгреете мотора, ще спестите минута или две.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР