През юни се очаква Европейската комисия да излезе с т.

...
През юни се очаква Европейската комисия да излезе с т.
Коментари Харесай

Денков иска оценката за инфлацията да се отложи за есента, а влизането ни в еврозоната - от 1 юли 25

През юни се чака Европейската комисия да излезе с така наречен конвергентен отчет, посредством който ще насочи или не покана към България за валутния съюз. Единственият индикатор, който страната надали ще извърши до тогава, е инфлацията. Условието е тя да не надвишава с повече от 1.5 процентни пункта инфлацията в трите страни членки с най-хубави резултати в региона на ценовата непоклатимост. В България тя е много по-висока (4.5% през декември 2023 година по отношение на година по-рано) и макар че се успокоява, съгласно множеството анализатори времето до май няма да стигне.

 

Според Денков инфлацията в България е по-висока поради външни фактори - цените на горивата и храните на интернационалните пазари. С този мотив той е изискал в диалозите си с шефа на Еврогрупата Паскал Донахю на форума в Давос прегледът на знака да бъде изработен през есента, до когато се чака България да го вмести в условията.

 

Премиерът обаче позволи, че по този начин присъединението на България към еврозоната може да се отсрочи до юли 2025 година " Няма нищо съдбовно, в случай че стане не от 1 януари, а от 1 юли и това е допустимо. Датата не е сакрална, сакрално е да имаме ясна посока и да работим по нея. Това е от изгода за бизнеса, за жителите, за повишение на благосъстоянието и на контрола върхфу финансовите институции ", сподели министър-председателят.

 

Подчерта обаче, че държавното управление работи присъединението да стане допустимо най-скоро като се концентрира върху датата 1 януари 2025 година

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР