През юни наблюдаващите небето имаха удоволствието да видят как всичките

...
През юни наблюдаващите небето имаха удоволствието да видят как всичките
Коментари Харесай

Невиждано от 18 години небесно шоу: 5 планети и Луната се подреждат в небето

През юни наблюдаващите небето имаха удоволствието да видят по какъв начин всичките пет планети, забележими с невъоръжено око - Меркурий, Венера, Марс, Юпитер и Сатурн, се подреждат в небето. Този уикенд към тях ще се причисли и сърпът на Луната, заяви уеб сайтът Science Alert.

Впечатляващо е, че сега планетите се появяват по реда на тяхното разстояние от Слънцето , от ляво на дясно. Това значи, че започваме с Меркурий (средно на 58 милиона километра от Слънцето) и приключваме със Сатурн (средно на 1,4 милиарда километра от Слънцето).

През уикенда намаляващата Луна би трябвало да се появи сред Венера и Марс.

Меркурий ще се вижда ясно и на 27 юни, а експертите дават обещание, че тогава планетарното шоу ще може да се следи към час.

Този тип нареждане на планетите,- известно като съвпад, не се е случвало от декември 2004 година и няма да се повтори до 2040 година

Шоуто ще може да се следи към източния небосвод тъкмо преди Слънцето да изгрее и да закрие гледката. Жителите на Северното полукълбо би трябвало да гледат на изток и на юг, а тези на Южното полукълбо - на изток и на север.

А най-хубавото от всичко е, планетите ще може да се видят даже с просто око.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР