“През януари бяха близо 200 000 опаковки антибиотици от групите

...
“През януари бяха близо 200 000 опаковки антибиотици от групите
Коментари Харесай

Богдан Кирилов: Доставени са близо 200 000 опаковки антибиотици


“През януари бяха близо 200 000 опаковки антибиотици от групите пеницилини, цефалоспорини и хинолони. При тях се наблюдаваше усложнения в доставките ”, съобщи изпълнителният шеф на Изпълнителната организация по медикаментите Богдан Кирилов в предаването “Тази заран ”.

“Всеки месец се правят инспекции. През декември и януари организацията извърши инспекции на 60 търговци на едро и дребно. Бяха открити при петима от търговците на едро нарушавания, свързани с неподаване на данни в електронната система. В момента се връчват актовете, а глобите, които се плануват са сред 15 и 30 хиляди лв. ”, добави той.

Кирилов акцентира, че казусът с, а аргументите за това са нарасналото ползване и индустриални нарушавания.

Той разяснява и за диабетици “Оземпик ”. “За съответния артикул има индустриално закъснение. Министерството на здравеопазването и Агенцията по медикаментите бяхме известени през декември. Те ни осведомиха, че доставката за декември и януари ще бъде отсрочена за февруари, а в следствие ни споделиха, че се анулира за март. Беше открито решение за преразпределяне на количества от словенския пазар. 9 600 опаковки към този момент са доставени и към този момент се разпределят от търговците ”, добави Кирилов.

От известие качено на уеб страницата на Агенцията по медикаментите се вижда, че се задава и на инсулин за няколко месеца.

Той акцентира, че има напътствие тези артикули да не се назначават на нови пациенти, а за тези пациенти, които към този момент са на тази терапия има напътствие по какъв начин да се замести това лекарство.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР