През януари 2018 г. общият показател на доверие на потребителите

...
През януари 2018 г. общият показател на доверие на потребителите
Коментари Харесай

Българите в селата по-песимистични за икономиката от тези в градовете

През януари 2018 година общият индикатор на доверие на потребителите се повишава с 1.1 пункта спрямо нивото си от октомври 2017 година, което се дължи напълно на нарасналото доверие измежду градското население , оповестиха от Национален статистически институт.

Мненията на потребителите по отношение на настъпилите промени във финансовото положение на семействата и общата икономическа обстановка в страната през последните дванадесет месеца остават без основна смяна по отношение на предходното наблюдаване. В прогнозите за идващите дванадесет месеца обаче при селското население анкетата записва прочут скептицизъм във връзка с финансовото положение и леко влошени упования за икономическата обстановка, до момента в който при градското население упованията се усъвършенстват.

Оценките за изменението на потребителските цени през последните дванадесет месеца са по-неблагоприятни спрямо мненията, изразени три месеца по-рано, вследствие на което балансовият индикатор се покачва със 7.7 пункта. Инфлационните упования се резервират и за идващите дванадесет месеца. По отношение на безработицата в страната потребителите показват малко по-позитивни прогнози по отношение на октомври 2017 година (понижение с 2.8 пункта).

Настоящата икономическа обстановка в страната продължава да се прави оценка от по-голямата част от потребителите като неподходяща за икономисване, само че упованията им са за известно усъвършенстване на икономическите условия за икономисване през идващите дванадесет месеца. Последната анкета регистрира и положителна настройка в желанията на потребителите във връзка с осъществяването на разноски за покупка на предмети за дълготрайна приложимост, за „ покупка или изграждане на жилище (вила) “ и за „ усъвършенствания в дома “ през идващите дванадесет месеца.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР