През януари 2018 г. общият показател на бизнес климата се

...
През януари 2018 г. общият показател на бизнес климата се
Коментари Харесай

Годината започна с подобряване на бизнес климата

През януари 2018 година общият индикатор на бизнес климата се покачва с 2.6 пункта по отношение на декември 2017 година, заяви Националният статистически институт (НСИ). Подобрение на стопанската обстановка е записано в индустрията и бранша на услугите, до момента в който в строителството и търговията на дребно индикаторът остава почти на равнището си от предходния месец.

Мениджърите във всички браншове чакат цените да останат непроменени, само в услугите част от бизнесмените имат настройки за покачване, само че те са малцинство. Несигурната икономическа среда се показва за следващ път измежду трите пречки за активността във всички браншове. Мениджърите на индустриалните предприятия акцентират като проблем дефицита на работна ръка, а в останалите браншове на напред във времето излиза конкуренцията.

Промишленост

Съставният индикатор " бизнес климат в индустрията " нараства с 3.8 пункта вследствие на по-оптимистичните оценки и упования на промишлените бизнесмени за бизнес положението на предприятията. Подобряват се и прогнозите им за индустриалната интензивност през идващите три месеца, само че не и за износа.

През януари междинното натоварване на мощностите е с 1.3 пункта над равнището от октомври 2017 година и доближава 76.8%, само че предвид на предстоящото търсене през идващите месеци се планува дефицит от мощности.

Основният фактор, ограничителен развиването на бизнеса, продължава да бъде несигурната икономическа среда, следван от дефицита на работна мощ.

Очакванията на мениджърите са през идващите три месеца цените да останат непроменени.

Строителство

През януари 2018 година съставният индикатор " бизнес климат в строителството " резервира почти равнището си от предходния месец. Анкетата записва леко утежняване в оценките на строителните бизнесмени за бизнес положението на предприятията, до момента в който упованията им за идващите шест месеца са по-благоприятни.

В идната половин година шефовете на строителните компании чакат и нарастване на новите поръчки в строителството и в следствие усилване на активността в кратковременен проект.

Несигурната икономическа среда, конкуренцията в сектора и дефицитът на работна мощ са главните спънки за развиването на активността, като през последния месец се следи усилване на неподходящото им влияние.

Търговия на дребно

В анкетата на Национален статистически институт търговците са подобрили оценките си за настоящето положение на сдруженията им и са отчели нарастване на продажбите през предновогодишното тримесечие. Влошават се обаче упованията за продажбите за януари - март, по тази причина и поръчките към доставчиците понижават.

Факторите " конкуренция в сектора ", " незадоволително търсене " и " несигурна икономическа среда " не престават да са главните проблеми за развиването на бизнеса.

Услуги

Подобрението на бизнес климата в услугите за месец е с 4.9 пункта. Оптимизмът на мениджърите се подхранва както от положението на фирмите, по този начин и от актуалното търсене и прогнозите за бъдещето.

Конкуренцията в сектора и несигурната икономическа среда затрудняват в най-голяма степен активността в бранша, макар че е регистрирано понижение на отрицателното им въздействие.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР