През януари 1993-а година Чехия и Словакия мирно се разделят.

...
През януари 1993-а година Чехия и Словакия мирно се разделят.
Коментари Харесай

30 години след раздялата: защо си развалиха отношенията Чехия и Словакия?


През януари 1993-а година Чехия и Словакия спокойно се разделят. А връзките сред двете страни остават близки и притулски. Но към този момент не е по този начин.

Външните министри на Словакия и на Чехия Растислав Качер и Ян Липавски

Последната европейска среща на върха в границите на чешкото председателство се организира без словашкия министър-председател Едуард Хегер - в този ден той трябваше да се изправи пред избор на съмнение в Братислава. Чешкият министър председател Петр Фиала представи и прилежащата страна, което не бе чудно - дори 30 години след плавното си делене на първи януари 1993-а година .

Фиала удостоверява това пред Дъждовни води: " Отличните връзки сред Чехия и Словакия се демонстрират освен в тази област ". Ето за какво на първи януари 2023-а те с горделивост ще отбележат 30-ата годишнина от мирното делене на Чехословашката федерална република и основаването на две самостоятелни страни, сподели той.

" Не би трябвало да забравяме, че разделянето на Чехословакия беше освен спокойно, само че и извънредно приятелско ", напомня Фиала и акцентира, че това е нещо неповторимо в историята. " Особеното, с което би трябвало да се гордеем и върху което би трябвало да работим, е, че връзките сред Чехия и Словакия след разделянето са в действителност отлични. " Това се отнася освен за политическия аспект, само че и за връзките сред бизнеса и хората.

На срещата на върха на Европейски Съюз през декември чешкият министър председател Петр Фиала представляваше и своя словашки сътрудник Едуард Хегер

" Това е нещо в действителност красиво, то демонстрира, че основаването на две самостоятелни страни е било верният път и е помогнало и на двете народи ", съобщи чешкият министър председател пред Дъждовни води. " Фактът, че имаме толкоз положителни връзки, ни укрепва дружно в Европа. "

Дипломатически крале в Прага и Братислава

Словашките политици и дипломати виждат нещата по подобен метод. Словашкият министър на външните работи Растислав Качер си спомня на драго сърце за времето, когато е бил дипломат на страната си в чешката столица. " Да бъдеш посланик на Словакия в Прага е огромна привилегия. Все едно си дипломатически крал. Другите посланици идват и споделят: " Никой различен не схваща чешката политика като вас, обяснете ни я ".

В чешката дипломация постът на дипломат в Братислава също е доста влиятелен. Доказателство за това е фактът, че посланичка на Чехия в Словакия от 2013-а до 2018-а година беше някогашната първа дама Ливия Клаусова, брачна половинка на някогашния президент Вацлав Клаус.
Редакцията предлага
" В момента, в който беше оповестено, че ще отида в Словакия като дипломат, имаше огромен интерес, доста по-голям, в сравнение с когато отидох в Германия ", спомня си Рудолф Индрак, началник на външния отдел на президентската канцелария в Прага, в изявление за Дъждовни води. Той ще встъпи в служба като дипломат на Чехия в Братислава на първи януари 2023-а година.

Интензивен продан на всички равнища

Изключителните връзки сред Чехия и Словакия се показват и във обстоятелството, че първите задгранични пътувания на президенти, министър председатели и външни министри на двете страни към момента водят до столицата на съответната прилежаща страна, до Прага и Братислава - даже 30 години след разделянето на Чехословакия. Провеждат се и постоянни взаимни съвещания на двете държавни управления.

Студентският продан също е многолюден, защото чешките и словашките жители могат да учат гратис в другата страна. И двата езика се смятат за разбираеми в двете страни. Повече от 25 000 словашки студенти учат в Чехия - това е над 10 % от общия брой студенти. От друга страна, броят на чешките студенти в прилежащата страна е доста по-малък заради по-ниското качество на словашките университети.

Освен това хиляди словашки лекари и медицински сестри работят в Чехия. 91 хиляди чешки жители имат словашки корени, а повече от 114 хиляди словаци имат непрекъснато местопребиваване в Чехия. За разлика от тях.

Свързаността ефакт е през днешния ден

Словашкият политолог Григорий Месежников, шеф на Института по публични въпроси, удостоверява в изявление за Дъждовни води, че връзките сред чехи и словаци са незименно положителни. " Словаците възприемат чехите доста позитивно, което се удостоверява и от изследванията на публичното мнение. В пък словаците се възприемат като сродна нация ", споделя Месежников.

" Чехословакия към момента е жива в мозъците и сърцата на хората, въпреки и с друга активност ", показва политологът. Според изследване, извършено през ноември 2022-а година, 91 процента от словаците и 87 на 100 от чехите към момента се считат за най-близки съдружници. 53 % от словаците към момента считат, че разделянето на Чехословакия е било неточност, само че единствено 35 на 100 от чешкото население е на това мнение.

От септември " зелената " граница сред двете страни е затворена

Въпреки всички тези позитивни данни, съгласно доста специалисти специфичният темперамент на връзките сред двете страни постепенно отслабва. " В доста области връзките ни към този момент не са извънредно положителни, чешко-словашките връзки метафорично се разтвориха като бучка захар в Европейския съюз, а ние спряхме да им обръщаме задоволително внимание след присъединението към Общността ", признава Рудолф Индрак.

Бежански лагер в Кути на чешко-словашката граница

Това стана изключително явно по време на първата сериозна рецесия в двустранните връзки след разпада на Чехословакия, когато Чехия затвори " зелената си граница " със Словакия на 29-и септември 2022-а година. Причината бе внезапното увеличение на броя на незаконните имигранти, влизащи в страната през Словакия. Братислава отхвърли да одобри назад мигрантите, които са били арестувани от чешката полиция, в сходство със съглашението за назад приемане.

Затварянето на границата докара до митинги от страна на словашките водачи на камиони. Дори срещата на министър-председателите на 11-и ноември 2022-а година не съумя да позволи разногласието. Шенгенската " зелена " граница сред Чешката република и Словакия остана затворена и по време на коледните празници.

 
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР