През втория ден от работното посещение във Вашингтон министърът на

...
През втория ден от работното посещение във Вашингтон министърът на
Коментари Харесай

Тодор Тагарев: Сътрудничеството между България и САЩ в сферата на отбраната ще се развива и надгражда

През втория ден от работното посещаване във Вашингтон министърът на защитата Тодор Тагарев организира среща със заместник-секретаря по защитата на Съединени американски щати Катлийн Хикс . По време на диалозите беше дадена доста висока оценка на двустранното съдействие и напредъка, реализиран от България във връзка с модернизацията на Въоръжените сили .

Акцент беше подложен върху помощта на България за Украйна . Освен значимостта на модернизационните планове за Сухопътни войски и Военновъздушните сили, бе обърнато изключително внимание на нуждата от създаване в страната на районен център за ремонт и поддръжка на бронираните бойни машини от семейството „ Страйкър “.

Обсъдена беше сигурността в Западните Балкани и заканите , произлизащи от протичащото се в Червено море и Аденския залив.

В светлината на идната Среща на върха с хазаин Вашингтон и отбелязването на 75-годишнината от основаването на НАТО и 20-годишнината от присъединението на България, бяха дискутирани и въпроси, свързани с бъдещето на Алианса и ролята и приноса на страната ни в осъществяване на задачите и дилемите на организацията, както и целите на отбранителната ни политика.

По отношение на осъществяването на плана за придобиване самолети F-16 Block 70 , замeстник-помощник секретарят на Военновъздушни сили по въпросите на интернационалното съдействие Кели Сейболт , в границите на извършената с нея среща, означи, че за Съединени американски щати този план е от особена значимост и по неговата реализация работят по този начин, както се работи и по реализацията на плановете за потребностите на личните им въоръжени сили .

В хода на деня министър Тагарев организира срещи с конгресмените Джо Уилсън и Майк Търнър , пред които означи напредъка, реализиран от България в областта на защитата. Дискутирани бяха тематики, свързани с войната на Русия против Украйна и последствията за трансатлантическата сигурност.

Тодор Тагарев в Съединени американски щати. Снимка: МО

В рамките на формалната си стратегия по време на визитата началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов организира срещи с представители на военното управление на американските въоръжени сили . Адмирал Ефтимов организира работна среща с ръководителя на Съвета на шеф щабовете на Въоръжените сили на Съединени американски щати военачалник Чарлз Браун . Двамата разискаха необятен кръг от тематики от съвместен интерес в региона на двустранното отбранително съдействие и осъществяването на 10-годишната Пътна карта, подписана сред министерствата на защитата на двете страни. Разгледани бяха и въпроси, свързани със средата за сигурност, подхванатите ограничения в съюзен формат по укрепването на Източния фланг на НАТО и модернизацията на Българската войска.

Адмирал Ефтимов срещна военачалник Браун с подхванатите ограничения за развиването на Въоръжените сили в отговор на съществуващите провокации и закани, както и с хода на модернизацията на Българската войска. Обсъдени бяха опциите за оказване на поддръжка от страна на Съединени американски щати в това направление.

Адмирал Ефтимов разиска и актуалните опасности и закани в морския домейн със заместник-командващия на военноморските интервенции на Съединени американски щати адмирал Джеймс Килби . Обменена бе настояща информация за влошената конюнктура по сигурността в Черно море и Червено море .

По море Източният фланг на Алианса е директно изложен на директна опасност от страна на Русия , което изисква нараснала зоркост и засилен ангажимент на НАТО в Черно море, разяснява началникът на защитата.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР