През втората седмица от поста вече се разрешава риба и

...
През втората седмица от поста вече се разрешава риба и
Коментари Харесай

Коледни пости - седмица 2

През втората седмица от поста към този момент се позволява риба и по този начин до. Ограничението продължава да важи за всеки сряда и петък. Рибата е една от най-хубавите храни с доста изгоди, изключително за постещите, и не пропускайте да я включите в менюто.

Една концепция по-полезна е морската от речната риба и не предлагам риби като пангасиус, които се развъждат в ужасни условия и цената им е съмнително ниска. Полуфабрикатите – рачешки ролца, рибни хапки за паниране и други сходни – също не са пълноценна храна. Търсете риби като херинга, сьомга, лаврак, само че и скумрията е задоволително потребна, а от речните добър избор са сом и шаран.

могат да се хапват умерено, стига да са безгръбначни – миди, калмари, скариди, рапани. А монасите от Атон постоянно са яли октоподи по време на пости. Охлювите също влизат в тази група.

Ако отидете на някой пазар, ще видите какъв брой доста потребни кореноплодни има сега. Не пропускайте да се заредите от тях и в случай че имате опция да замразявате за зимата. На пазарите по това време ще откриете и доста билки, луковици на цветя, домашни яйца, домакински сапун и други " екзотични " артикули, които на други места са красиво опаковани и костват надалеч по-скъпо.

В първия ден от седмицата, когато строгият пост не се съблюдава, върших сармички. В лозовите и зелевите сарми може да се завие съвсем всичко и не се колебайте да пробвате със съставките. През осмия ден от поста за пръв път осъзнах, че храненето единствено видимо изчерпва тематиката за поста, в действителност зад това, което слагаме в устата си се крие и доста от това в главата ни.

След интензивно почистване си направих крем чорба този ден. Ако сте напазарували плодове и зеленчуци от пазара, в този момент са най-вече кореноплодни, може да си извършите заготовки за супи, които да замразите във фризера.

Уикендите са отлично време за малко кулинарна подготовка за през седмицата за да пестим време. Заготвките за супи и смутита не лишават толкоз време, само че в случай че се връщате вечер изтощени от работа, ще оцените, че зеленчуците са измити, обелени и нарязани авансово.



Аз избрах тиква, цвекло и морков за мостра за такава „ розова ” чорба. Нарязваме ги на едно по този начин, че да заемат допустимо минимум място във фризера. Комбинациите може да са най-различни. Когато готвите цвекло, не забравяйте, че то е по-твърдо и би трябвало да се вари първо, след това морковът и картофът и най-после тиквата. Иначе пасирането на супата ще е много мъчно. Ако си приготвите и авансово повечко крутони, пестите още време.

Често повтаряно изречение по време на пости е: „ Не е значимо това, което влиза в устата, а това, което излиза. Това е по този начин, постите са вързани и с ограничение на злобните думи, безцелната рецензия и заяждане. С това да помислим, дали има смисъл това, което приказваме, дали е потребно и дали няма да нараним някой повече, в сравнение с да сторим положително.

Много значим урок получих на този ден и той е обвързван с лакомията още веднъж. Питката с мед в чест на Св. Екатерина стана толкоз хубава, че от суетност и горделивост аз просто преядох с нея и като резултат получих отичане и душевно не се почувствах по никакъв начин добре. Урокът тук е, че даже с постната храна не трябва да се прекалява и лакомията към постното може да не се отнася до месото, само че това не я прави по-малко зло.

Когато завали първият сняг дефинитивно се сещаме за Коледа. Тази година беше прекомерно рано, само че предходната си беше тъкмо в точния момент да ни завладее коледното въодушевление. Този ден си направих лека салата за обяд с кълнове, които са чудесна постна храна, и риба звук, нали е позволена рибата към този момент.

През този ден се замислих по какъв начин някои хора одобряват поста като следващата поза – да наподобяват възвишени и духовни. Постите за мен са един от методите да търсим баланс. Ако сме прекомерно материалистично и консуматорски настроени, в случай че усещаме, че сме изгубили духовния си център и сме се отклонили от вътрешното си равновесие. Давим това в безсмислени покупки, нищене на тъпи излъчвания и злословия, похапване на сладко и чревоугодие без мярка – постите е метод да се върнем на пътя. А той е единствено един – баланс във всяко отношение.

През този ден направих доста апетитен постен шоколадов сладкиш. Пълен мит е, че постните сладкиши не става хубави и с цел да направиш порядъчен кекс ти трябват 4-5 яйца и мляко, масло. Да, усетът е друг, само че в случай че менюто ти е видимо толкоз лимитирано, всяка дребна наслада си заслужава.

През втората седмица от поста се разделих с тревожните въпроси към храненето, само че и с упованието, че постите се изчерпват единствено с това. Много повече са свързани те с мислите и възприятията ни, със себепознанието и мирогледа ни. Много повече, в сравнение с си мислим. Скоро това ми стана пределно ясно.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР