През цялото време СГС е била в контакт с ДАНС

...
През цялото време СГС е била в контакт с ДАНС
Коментари Харесай

Информацията, изнесена от обвинения в шпионаж служител на ГДБОП, е стигнала до руските разузнавателни служби

През цялото време Софийски градски съд е била в контакт с ДАНС и с ГДБОП. Това сподели софийският градски прокурор Илияна Кирилова на брифинг пред публицисти във връзка обвинявания в шпионаж чиновник на ГДБОП, съобщи кореспондент на " Фокус ".

Наблюдаващият прокурор Ангел Кънев съобщи, че сега един чиновник на ГДБОП е притеглен към отговорност. Досъдебното произвеждане е почнало предходната година. Служителят на ГДБОП е в дирекция " Международно съдействие и планове. " Обвиненият е давал информации на служби към Руската федерация. Представял е данни от партньорски структури, осъществени са обиски и са конфискувани документи. Всички дейности по делото са осъществени след позволението на Софийски градски съд. Тактиката на следствие е предполагала съдействие сред Министерство на вътрешните работи, ГДБОП и ДАНС. Обвиненият е арестуван за 72 часа и следва да се гледа мярката му за неотклонение. Зам. Председателят на ДАНС Петър Петров беше безапелационен, че работата по случая е стартирала от българска страна, а не по сигнал на непознати служби. Служител на ДАНС е засечен в директен контакт с обвинявания чиновник на ГДБОП. Предстои да се проверява дали и той ще бъде упрекнат. В момента достъпът му до информация е стеснен. " Не сме позволили дискредитиране сигурността на България ", уточни Петров. " Не мога да разясня дали би трябвало да има промени в ДАНС. Това е политически въпрос ", добави зам.-председателят на ДАНС.

Явор Серафимов, шеф на ГДБОП, сподели че упрекнатият е на 57-години, дълготраен чиновник в Министерство на вътрешните работи е от 1993 година Служителят е бил и на задачи, през 2001-2002 е бил в Косово. " Оказахме съдействие на другите служби. Това е стъпка към пречистване. Не толерираме такъв вид чиновници. Служителят е специалист в бранш, които не се занимава с оперативни разработки, само че имат достъп до данни, свързани с продан на информация сред България и други страни. " Всичко, до което е имал достъп е в детайли разказано. " Серафимов уточни, че чиновниците минават през голям брой инспекции и школи, само че на всички места има чиновници, които са изкушени от разнообразни облаги.

Наблюдаващият прокурор съобщи, че информацията на служителя и достигнала до съветските разследващи служби. За предаването й са употребявани разнообразни начини.

Стана ясно още, че упрекнатият чиновник е бил награждаван некоркократно. По време на службата си има и дисциплинарни санкции и неодобрение. " Бил е и награждаван и наказван ", уточни Явор Серафимов. На сегашната си служба е от 2017.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР