През третото тримесечие на годината разходите за труд за отработен

...
През третото тримесечие на годината разходите за труд за отработен
Коментари Харесай

Разходите за труд в България с втория най-голям ръст в ЕС 

През третото тримесечие на годината разноските за труд за отработен час в Европейския съюз са се повишили с 3,4 на 100 по отношение на същото тримесечие на миналата година, до момента в който тези в еврозоната са нарастнали с 2,9 на 100, сочат най-новите данни на европейската статистическа организация " Евростат ", оповестени през днешния ден, написа БНР. 

Разходите за труд на компаниите включват освен възнагражденията и работните заплати, изплащани на наетите лица, само че и непреки разноски за труд - най-вече вноски за обществено обезпечаване, плащани от работодателя.

В Европейски Съюз заплатите и надниците за отработен час са се нараснали с 2,8 на 100 през третото тримесечие на годишна основа, а непреките разноски за труд са скочили с 5,3 на 100.

В същото време в еврозоната заплатите и надниците са били нагоре 2,1 на 100, а непреките разноски за труд - с 5,3 на 100.

Трябва да се има поради, че въпреки статистиката да звучи позитивно, то за България казусът не е тъкмо подобен. Страната ни има една от най-ниските продуктивности на труда в блока и непрекъснатото покачване на разноските на работодателите за труд форсира инфлацията. Реално даже служащите да не създават своите заплати и обществени заплащания работодателите са длъжни да ги усилват поради демографското състояние и все по-малкото квалифицирани фрагменти. Тези спомагателни разноски, предстоящо, влизат в крайната цена на продуктите и услугите. 
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР