През тази година Захарни заводи“ – Горна Оряховица отбелязват своята

...
През тази година Захарни заводи“ – Горна Оряховица отбелязват своята
Коментари Харесай

Компанията, която подслажда живота на българите вече 110 години

През тази година „ Захарни фабрики “ – Горна Оряховица означават своята 110-та годишнина. Малко български компании могат да се похвалят с такова дългоденствие, само че по-интересното е, че това е един от най-големите комплекси за произвеждане на храни в България.
`Компанията,

Преди повече от век тази компания е учредена, като българо-чешко сдружение за захарна промишленост. Тогава съществена цел е производството на качествена бяла кристална захар. Днес, 110 години по-късно компанията, която към този момент е напълно българска, се е развила, като съвременен комплекс, включващ редом разрастващи се няколко бизнеса.

Осъвремененият промишлен парк може да се похвали със сериозна инвестиция, като единствено през последните 10 години в него са вложени над 50 млн. лв.. Сега този холдинг се занимава с изключение на с произвеждане на захар и захарни произведения и с бизнес, обвързван с произвеждане на етилов алкохол, произвеждане на сила от лични Топлоелектрическа централа и слънчеви паркове, като в портфолиото му има и неповторим по рода си за района Ремонтно-механичен цех. А с цел да добиете още по-пълна визия за това какво съставлява холдингът, по какъв начин се случва всичко и за какво това дружество е от голяма важност за българската стопанска система, вижте видеото.



" Захарни фабрики " в действителност е компания, която е от значително значение за българската стопанска система. И освен тъй като е единственият производител на захар в България, а тъй като в него работят над 700 души, които създават продукция, ориентирана, както непосредствено към крайни консуматори от цялата страна, по този начин и за други промишлености.

За една такава промишленост работи дивизията " Етанол ". Тя също напълно не е от през вчерашния ден. Основана е преди съвсем 100 години, като към днешна дата това е най-модерният и прогресивно разрастващ се бизнес на сдружението. За разлика от производството на захар и захарни произведения обаче, този бизнес е напълно експортно насочен.
`Компанията,

По-любопитното е, че като модерно дружество, " Захарни фабрики " се стреми и реализира произвеждане, обвързвано с така наречен " затворен развой ". В дивизия етанол напълно е приключен цикъла на безот­падно произвеждане посредством инвестиция за оползотворяване на вторичния артикул от произвеждане на етилов алкохол във високопро­теинов фураж.

В този подтекст би трябвало да отбележим и бизнеса на компанията, който е обвързван с производството на сила за лични потребности. Захарни фабрики разполагат личен Топлоелектрическа централа, в който 30% от ресурсите за производството на топлоенергия са от възобновими източници – биомаса. Изградени и пуснати в употреба са и две фотоволтаич­ни централи, които също работят за лични потребности.
`Компанията,

Едва ли има човек у нас, който да не е чувал за марката " Сладея ", която е благосъстоятелност на компанията. А захарните им произведения, които се продават под марки като " Лукчета ", " Лимонови резанки ", " Чайка ", " Сладки времена ", „ Ментина “ и други, са неразделна част от всекидневието на генерации българи.

Интересен факт е и, че на година " Захарни фабрики " - Горна Оряховица създава 80 000 тона захар и 5 000 тона захарни произведения, 21 милиона литра етилов алкохол. Отчитайки обстоятелствата може да се каже, че това е компания, която се развива постоянно, има дългогодишна история, само че и взор в бъдещето.
`Компанията,

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР