През тази година за първи път Вселенската патриаршия публикува коледното

...
През тази година за първи път Вселенската патриаршия публикува коледното
Коментари Харесай

Вселенският патриарх за първи път произнесе послание на македонски език

През тази година за първи път Вселенската патриаршия разгласява коледното обръщение на патриарх Вартоломей на македонски език, с което на процедура направи още една стъпка на почитание към македонските православни християни, написа северномакедонското издание.

Това решение на Вселенската патриаршия идва след решението от 9 май за „ връщане на статута на Македонската православна черква (Охридска архиепископия) като Охридска архиепископия към каноничното единение в православния свят, както и след историческото съслужение във Фанар на архиепископ Стефан и патриарх Вартоломей и на македонски език “.

Медията припомня, че Вселенската патриаршия има процедура да разгласява посланията на Вселенския патриарх за Коледа и Великден на всички езици, на които православните църкви правят богослужения, без значение кой календар употребяват. Досега Вселенската патриаршия е разгласила тези послания на гръцки, сръбски, български, албански, грузински, румънски, от преди няколко години на украински, а към този момент и на македонски.

Уважението, което Вселенският патриарх Вартоломей и Вселенската патриаршия демонстрират по този метод е доказателство, че „ македонският, като литургичен език, ще бъде равнопоставен на всички останали богослужебни езици на другите православни църкви в огромното семейство на Православната черква с издаването на Томос за автокефалия от Вселенската патриаршия “, се споделя още в публикацията.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР