През тази година ще започнат два проекта за скоростни пътища.

...
През тази година ще започнат два проекта за скоростни пътища.
Коментари Харесай

Планира се изграждането на два скоростни пътя от Варна

През тази година ще стартират два плана за скоростни пътища. Това заяви във Варна министърът на районното развиване и благоустройството Андрей Цеков, представен от Българска телеграфна агенция.

По думите му единият път ще свърже Варна и Дуранкулак, а другият ще бъде от крайморския град през Добрич към Силистра. Цеков посочи, че проектът е първо да бъде предоставено създаването на абстрактен план с цялостни инженерно-геоложки изследвания. И двата пътя ще бъдат с по две платна с две ленти. Финансирането на плановете ще бъде обезпечено от Агенция " Пътна инфраструктура ".

Според Цеков най-вероятно при започване на март ще бъде рестартирано  Работата ще стартира в секторите, за които има издадени позволения за строителство. Цеков добави, че към средата на годината се чака да излезе такова позволение за сектор 9 от автомагистралата, както и за сектори от 4 до 6. По думите му поради двегодишното прекъсване на плана, изпълнителите на строителството ще показват нови графици на работата и ще бъдат избрани нови крайни периоди.

До март се чака да бъде предоставена и социална поръчка за разработване на отчети за оценка за влияние върху околната среда (ОВОС) за автомагистрала " Черно море ", изясни още министърът. За този път са разпознати две трасета. След приемането на Оценка на въздействието върху околната среда, същинското планиране на одобрения вид за трасето ще може да стартира през 2025 година.
 Правителството и Община Варна дружно овладяват свлачищата по плажа
Правителството и Община Варна дружно овладяват свлачищата по плажа

В най-кратки периоди стартира подготовката на планове

През актуалната година ще бъде сложено началото и на план за техническо планиране за ремонта на Аспаруховия мост във Варна, увери Цеков. Според него това би дало опция действителните действия по оборудването да стартират следващата година. Големият проблем на Варна обаче е потребността от втори мост , добави министърът. По думите му подобен е очакван и в двете вероятни трасета на новата автомагистрала " Черно море ". Мостът ще бъде в региона на Белослав. Когато бъде одобрено трасето на автомагистралата, предпочитано от нея ще бъде изпълнен секторът Белослав - Варна, добави Цеков.

Председателят на Управителния съвет на АПИ инж. Ясен Йорданов добави, че Аспаруховият мост има потребност от главен ремонт и съществено градивно подсилване. Преди летния сезон още веднъж ще бъде изработен настоящ ремонт на моста.

Вече има и определени реализатори за ремонт на Дюлинския и на Айтоския проход, уточни министър Цеков. Издадени са и позволения за градеж. Планира се и ремонт на Обзорския проход.

През актуалната година във Варненския район ще бъдат изпълнени съществени поправки на към 80 километра пътища, а на други 70 ще бъде осъществен настоящ ремонт, даде обещание Цеков. Освен това към този момент има подписан контракт с реализатор на техническия план на обходния път на град Провадия. Реалното му осъществяване ще стартира през 2025 година.

Във Варна през днешния ден министър Цеков дружно с ръководителя на Управителния съвет на АПИ инж. Ясен Йорданов и изпълнителния шеф на " Български ВиК холдинг " инж. Лозко Лозев се срещнаха с кметове на общините от Варненския район. Домакин на диалога бе регионалният шеф проф. Андрияна Андреева. В срещата се включиха и народни представители от Варна.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР