През тази година фокусът на работата на Националната агенция за

...
През тази година фокусът на работата на Националната агенция за
Коментари Харесай

Данъчните взимат на прицел строителството и земеделието

През тази година фокусът на работата на Националната организация за приходите ще е върху укриването на налози и осигуровки в строителството и в селското стопанство, заяви пред БНР вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев. Той напомни, че през предходната година с помощта на променения метод събираемостта на налозите е повишена с 8 милиарда лева или 18 на 100 - доста над инфлацията и икономическия рестеж.

" Ние вървим промишленост по промишленост. Различни бази данни се навързват и се разпознават рисковите компании и действия. Минали сме през няколко огромни промишлености и огромните ползватели на публичен запас. Предстоят още най-малко 5-6 огромни промишлености ", сподели Василев.

По думите му в строителството има огромна маса пари в брой, които не са изсветлени, а служащите не се обезпечават на действителните приходи. Проверките ще стартират от средата на февруари, когато ще е подготвена връзката сред обособените регистри - на трудовите контракти, на Национална агенция за приходите, митниците. По този метод предходната година били разпознати фирмите с огромни касови наличия. " Подходът е на най-големите извършители да се влезе на инспекция, а на други да се даде период непринудено да си поправят нарушаванията ", сподели министърът. Същото ще се прави и в селското стопанство, където фокус ще е акцизът върху горивата.

Василев напомни, че в съдружното съглашение е записано да се криминализира заплащането на пари в плик. " Ние сме наясно, че за част от бизнеса да заплащат осигуровки върху цялата сума е компликация ", сподели Василев. Затова сумата за ваучери за храна е увеличена от 80 лева на 200 лева като е дадена опция с тях да се заплащат и комунални разноски. Сумите са освободени от налог и осигуровки и това е е облекчение и за компаниите, и за работещите. " Като има проблем за решение, би трябвало да се даде опция на бизнеса да подходи действително, само че в случай че не го направи, влизаме в санкционен режим ", сподели той.

Министърът на финансите сподели, че с Бюджет 2022 предлага премахването на два без9смислени съгласно него налога - налог уикенд и налога върху лихвите, приходите от които са пренебрежими. Той обаче не се е отказал от желанието си да усили оптималния застрахователен приход, само че това ще стане след съвещания.

Не се планува увеличение на бюджетите на обособените ведомства, а растеж на заплатите на служителите ще се търси посредством оптимизация.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР