През следващия месец природният газ може да поевтинее с близо

...
През следващия месец природният газ може да поевтинее с близо
Коментари Харесай

Природният газ може да поевтинее с около 32% от октомври

През идващия месец природният газ може да поевтинее с близо 32% и да коства към 240 лв. за мегаватчас. Това сподели изпълнителният шеф на сдружението " Булгаргаз " Деница Златева по време на публичното разискване на цените в енергийния регулатор. Основната причина е, че от 1 октомври се чака да проработи българо-гръцката газова връзка и страната ни да получава през нея задачите количества азерско синьо гориво, осведоми БНР.

Сегашното повишаване на интернационалните тържища ще се отрази на цената през ноември, сподели Деница Златева. Тя добави, че има огромен интерес към оповестените 4 търга за доставка на полутечен природен газ, както да кратковременен, по този начин и за 10-годишен интервал.

" Самият факт, че имаме компании от Америка, Европа, Близък изток и Китай, демонстрира, че това е верният метод. Надявам се посредством тези открити, транспарантни и конкурентни процедури да реализираме и добра цена за ноември. Нямаме терзания, че няма да бъде обезпечено нужното количество природен газ. Това, което целим, е да бъде на конкурентна цена ", сподели Златева.

От своя страна, ръководителят на Комисията за енергийно и водно контролиране Иван Иванов съобщи, че за месец октомври се пречупва наклонността за повишение на цената на природния газ. Тя ще бъде под 250 лв. за мегаватчас, а това е прагът, над който българският бизнес настояваше за помощи, осведоми БГНЕС.

„ Не мога да не изразя задоволството си, че за месец октомври се пречупи наклонността за повишение на цените. Надявам се, че тя в действителност ще бъде под 250 лв.. Това беше прагът, който българската промишленост и бизнес оповестиха, че над нея биха желали да получават отплата. Поне за природния газ за месец октомври цената ще бъде удържана по-ниска от 250 лв. и се надявам това да продължи и през идващите месеци “, сподели Иванов.

Той съобщи още, че с въвеждането на интерконектора с Гърция, България веднъж вечно се освобождава от един-единствен снабдител, който и да е той.

От през вчерашния ден дневните стойности на борсовия показател, към който реферираме вървят нагоре. Само за през вчерашния ден повишението е с 19%.
 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР