През следващите три месеца общините в България ще си взаимодействат

...
През следващите три месеца общините в България ще си взаимодействат
Коментари Харесай

Златко Живков: Кметовете искат преговори с правителството и гаранции за финансиране

През идващите три месеца общините в България ще си взаимодействат със служебното държавно управление и упорстват за договаряния с отрасловите министри по значимите за локалните управляващи финансови въпроси, съобщи кметът на Монтана Златко Живков – член на управителния съвет на Националното съдружие за общините.
Кметовете упорстват да стартира разискването по бюджетната процедура за 2022 година. Планираните за нея делегирани държавни действия в 265 общини е в размер на 815 милиона лв. и е значимо тези прехвърляния да бъдат обезпечени от страната. Към тях кметът Живков добави и още 30 милиона лв., които би трябвало да бъдат възобновени на общините за разноски, направени от тях за ограничения против коронавирус пандемията.
Забавеното внасяне на Плана за възобновяване и развиване в Европейската комисия е проблем за локалните управляващи. Срещу него стоят доста общински политики и планове за реализация като тези за енергийна успеваемост, за водоснабдяване и канализация и за цифровизация, посочи Живков.
„ Ние се надяваме, че няма да спрат разплащанията по европейските планове за изтичащия програмен интервал 2014 - 2020, както и по националните стратегии, които работят в този момент, съобщи кметът на Монтана
Според него към този момент се закъснява и с договарянията за организационно техническата подготовка за предварителните избори, с които главно са натоварени общините. Освен това има нерешени проблеми от априлските избори като разноските за стерилизация, останали за сметка на общините.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР