През следващите дни в 17 държави-членки и Обединеното кралство ще

...
През следващите дни в 17 държави-членки и Обединеното кралство ще
Коментари Харесай

ЕК доставя първата партида от 1,5 млн. маски в 17 държави-членки

През идващите дни в 17 държави-членки и Обединеното кралство ще бъдат доставени 1,5 милиона медицински маски за предотвратяване на здравните служащи от ковид. Тази доставка от Европейски Съюз е част от финансираната от Комисията покупка на 10 милиона маски чрез Инструмента за незабавна поддръжка, целяща да се даде директна поддръжка на страните членки, с цел да могат да смекчат непосредствените остри последствия от пандемията и да предвиждат своите потребности по отношение на излизането и възобновяване от рецесията.
Комисарят по въпросите на опазването на здравето и сигурността на храните Стела Кириакиду съобщи, че се прави всичко допустимо, с цел да оказват помощ на страните членки да обезпечат персонални защитни средства за здравните служащи, които са на фронтовата линия в битката с вируса.
„ Те са същинските герои на нашето време. По този метод Европейски Съюз демонстрира взаимност в отговор на потребностите на европейските здравни системи — 3 милиарда евро бяха мобилизирани от бюджета на Европейски Съюз за директно подкрепяне на напъните на национално ниво. Продължаваме да отстояваме уговорката си: дружно ще спечелим тази борба “, съобщи още Стела Кириакиду.
Маските ще бъдат доставени през идващите шест седмици на нуждаещите се страни членки и райони под формата на партиди от 1,5 милиона маски. Тези доставки са в допълнение към стотиците хиляди маски, които към този момент бяха обезпечени от запаса за здравно съоръжение rescEU през последните седмици, и помощта, мобилизирана по линия на Механизма на Европейски Съюз за гражданска отбрана.
Само преди няколко седмици, на 24 април, Комисията активизира 320 млн. евро за дейности за незабавна поддръжка по линия на Инструмента за незабавна поддръжка, като 100 млн. евро от тази сума бяха предопределени за артикули от първа нужда, свързани със здравето, които ще бъдат закупени през идващите месеци.
Комисията активизира 3 милиарда евро от бюджета на Европейски Съюз, предопределени за директна поддръжка на системите на опазване на здравето в страните членки, от които 2,7 милиарда евро ще бъдат отпуснати по линия на Инструмента за незабавна поддръжка и 300 млн. евро от запаса за здравно съоръжение rescEU. Възможно е да бъдат предоставени спомагателни средства, в това число от страните членки.
Инструментът за незабавна поддръжка дава опция за директна поддръжка на страните — членки на Европейски Съюз, в напъните им за справяне с пандемията посредством ограничения, които могат имат по-голямо влияние, в случай че бъдат подхванати на нивото на Европейски Съюз, в сравнение с национално ниво. Инструментът за незабавна поддръжка не заменя съществуващите принадлежности (съвместни публични поръчки, rescEU и др.), а ги добавя.
По този метод Комисията може да поддържа необятен набор от начинания, в това число: - закупуване на здравно съоръжение, да вземем за пример апарати за вентилация и маски; съгласуване и финансова поддръжка за превозването на пациенти до страните — членки на Европейски Съюз, които разполагат с авариен болничен капацитет; подпомагане за увеличение на мащаба на тестването за ковид в целия ЕС; поддръжка за провеждането на имунизация, като е допустимо тя да се прави с ваксини, създадени със забележителна поддръжка по линия на други начинания на Европейски Съюз. С помощта на този инструмент Европейски Съюз може да разгърне целенасочени дейности за попречване и намаляване на непосредствените остри последствия от пандемията в една или повече страни членки и да поддържа по съгласуван метод задоволяването на потребностите, свързани с излизането и възобновяване от рецесията в средносрочен и дълготраен проект.
По този метод Комисията ще приложи повсеместен метод на Европейски Съюз в отговор на рецесията, провокирана от ковид.
При даването на поддръжката Комисията ще продължи да работи в тясно съдействие със здравните органи на страните членки, с интернационалните организации и с неправителствения бранш.
Вижте още:
НА ЖИВО: Последна информация и всичко за ковид, 8 май
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР