През следващите 12 месеца България ще може да определя дневния

...
През следващите 12 месеца България ще може да определя дневния
Коментари Харесай

Икономически растеж чрез инвестиции в туризма и културата в Дунавския регион

През идващите 12 месеца България ще може да дефинира дневния ред, тематиките и фокуса на полемиките за развиването на дунавските райони и съществена роля в поддръжката на всички райони за бъдещо по-добро съдействие, по-добра съгласуваност, търсене на форми на взаимоотношение и спомагателни форми на финансиране, което да извършва задачите и целите на тактиката. Това сподели заместник-министърът на районното развиване Деница Николова минути откакто алегорично пое " руля " на ръководството на Дунавската тактика от досегашната страна-председател Унгария (интересно е, че това стана навръх датата, на която се отбелязва Денят на българо-унгарското приятелство). 

Самата тактика е призната през 2010 и за първи път в този момент България поема председателството , тъй че това е в действителност исторически миг за нас. Много е значима приемствеността и работата в духа на до момента обвързваното, само че това е и опция за налагането на наши национални цели при взимането на бъдещите решения. Исторически е моментът и поради съвпадението с председателството на Съвета на Европейски Съюз , което България поема на 1-ви януари.

България има съществена роля по две съществени тематики на районното развиване по време на председателството на Съвета - териториалното доближаване и градските въпроси и в подтекста на Дунавската тактика ще се търси доближаване с по-големите градове по поречието на Дунава. Иначе в същността си, напомни Деница Николова, Дунавската тактика е основана, с цел да обезпечи по-високо качество на живот на хората в района (тук става дима за 14 страни и една пета от популацията на ЕС).

В момента главното финансиране на планове е главно по Програма " Дунав ", като има планувани средства в границите на милион и половина евро, които са за развиването на започващи планове, с цел да могат те да стигнат до стадий, на който могат да бъдат осъществени, търсейки по-голямо финансиране. 
Предизвикателство пред  България за годината, в която ще ръководи Дунавската тактика, ще е по-добрата съгласуваност сред дунавските страни, а главните цели - „ икономически  растеж  посредством вложения в туризъм и култура/културно завещание “.
Финалните измерения на активността ще бъдат регистрирани тъкмо след година, когато ще бъде Седмият Дунавски Форум. Все още не е решено коя страна ще поеме Дунавското председателство след нас, на този стадий има няколко претенденти.

Още за Дунавската тактика и ролята на България - чуйте в звуковия файл.

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР