През следващата година Пентагонът ще получи първите осезаеми резултати от

...
През следващата година Пентагонът ще получи първите осезаеми резултати от
Коментари Харесай

“Готвят се за война с руснаците”. Как се въоръжават американците?

През идната година Пентагонът ще получи първите осезаеми резултати от програмата “Следващо потомство взводно оръжие ”. Прочетете какво се крие зад това име и по какъв начин американските бойци ще се бият.

Пробив на съветска ризница

Програмата започва още през 2017 година - Пентагонът би трябвало да размени щурмовата пушка M4 и картечницата M249. И преди са се опитвали да намерят опция, само че или са се сблъскали с липса на финансиране, или плановете остаряват преди да бъдат изпълнени.

Семейството АР-15 - М16 и разнообразни разновидности на M4 - е главното оръжие на американския боец в продължение на съвсем половин век, датирайки от войната във Виетнам. Не е толкоз устойчив като “Калашников ”, само че има доста преимущества.

Но за разлика от близкоизточните терористи, както Русия, по този начин и Китай оборудват пехотата с бронежилетки и M4 не се показа добре против тях.

По-мощна и по-опасна

Едно от главните условия към новото оръжие е бронебойната дарба на огромни дистанции. Конструкторите оферират няколко решения.

Американският клон на немската компания “ЗИГ Зауер ” създава щурмова пушка XM7. Основната характерност е калибърът.277 “Фюри ” (6,8x51 милиметра).

" Това е належащо за по-добро продупчване на бронежилетките, повишение на точността и смъртоносността на огромни дистанции. Проектът стартира през 2017 година, когато бяха разпознати обилни пропуски в огневата мощност на съществуващите модели ", отбелязва американският портал “Арми Таймс ”.

Този патрон има нараснала сила, което му разрешава да преодолява трудности, които биха трансформирали траекторията на 5,45 диаметър. Това беше доказано от проби на полигона “Абърдийн ” в Мериленд.

Картечницата XM250 е със същия диаметър 6,8.

„ Няколко изстрела пробиха шлакови блокове и удариха задачата под формата на човешки контур, до момента в който единствено един патрон от 5,56 милиметра съумя да повреди този материал “, акцентира обявата.

В съпоставяне с различен публикуван на НАТО диаметър.308 (7,62x51 милиметра), патронът, с сходен гибелен резултат и по-висока начална скорост, е по-лек и по-малък.

Собствена цена

Трябва да се платим за това с размер и улеснение. Пълнителят съдържа единствено 20 патрона. Освен това пушката е доста по-тежка от M4A1 - 3,8 кг против 2,88.

В базовата настройка XM7 идва и с заглушител, което усилва тежестта до 4,4 кг. Очакваното натоварване за един боец, както е посочено от американския портал “Милитари ”, е седем пълнителя по 20 патрона, което е още 4,4 кг. M4 има 210 патрона в същите пълнители и тежи с един кг по-малко.

„ Надявам се, че си коства, изисквайки от бойците да носят спомагателна тежест и в това време по-малко муниции “, цитира изданието думите на един от военнослужещите, поискал анонимност.

Още по-трудно е за картечниците: 400 патрона и 12 кг (за M249 - надлежно 600 и девет).

Други разлики

Пушката ще получи и системата за ръководство на огъня XM157 от “Вортекс Оптикс ”: мерник с изменчиво нарастване, лазерен далекомер, балистичен компютър и компас.

Според разработчиците с тази система боецът просто би трябвало да се прицели в задачата и да натисне спусъка: електрониката сама ще извърши нужните калкулации, като вземе поради дистанцията.

Общата стойност на десетгодишния контракт за превъоръжаване на войските с пушки и картечници е 4,5 милиарда $. “Вортекс Оптикс ” ще получи още 2,7 милиарда.

Първи през септември бяха военните от 101-ва въздушнодесантна дивизия, които участваха в тестванията. От новата година ще стартират постоянни доставки за всички елементи на американската войска.

Превод: В. Сергеев

Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР